vaol.hu podcast

2024.08.31. 07:00

Szent Bernát szobra 3D-ben nyomtatva, még festeni kell

Szentgotthárd Pontosan kilencven éve, 1934. augusztus 26-án Mikes János megyés püspök áldotta meg a szentgotthárdi apátság létesítésének 750. évfordulójára készült Szent Bernát-szobrot. Erről most 3D-s másolat készült.

Vaol.hu

Fotó: Szendi Péter

Bory Jenő – a székesfehérvári Bory-vár építője – az általa kikísérletezett új anyagból, fehér műmárványból készítette el a neves évfordulóra az egész alakos alkotást, aminek a kolostor földszintjén egy fülkét alakítottak ki. Az ötvenes évek elejéig volt ott, majd Székesfehérvárra került, a ciszterci gimnáziumba – most is ott látható. 
A korszerű technikának – és Zsohár Károlynak – köszönhetően beszkennelték, majd készült róla egy 3D-nyomtatású másolat. Ez teljesen olyan, mint az eredeti: egy öntött kő, gyönyörű fehér márványra felcsiszolva. Ezt a szobrot ki lehet kenni egy festéket tartalmazó kőporanyaggal, vagy (másik megoldásként) vesznek róla egy szilikonmintát, és azt kiöntetik. Ehhez „már csak” az anyagi forrásokat kell előteremteni – mondta el lapunknak Huszár Gábor polgármester.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában