Ez történt szombaton

2024.09.14. 15:07

Árvízvédelmi készültség Vasban: Boris lecsap, vízügyi jelentés, magyarszecsődi helyzet - szombati események

Folyamatosan frissülő cikkünkben a szombati árvízkészültséggel kapcsolatos információkat gyűjtjük össze Vas vármegyéből.

Vaol.hu

Fotó: Szendi Péter

Frissítve:

20.00 - Boris, a mediterrán ciklon bőven ellátja munkával a tűzoltókat Vas vármegyében - fotók

19.00 - Szombathelytől mindössze 60 km-re már fehérbe borult a táj

18.00 - Boris a mediterrán ciklon észak-északkelet felől csap le Vas vármegyére

A három őszi hónapban szokott annyi csapadékmennyiség hullani, mint amennyi szeptemberben Vas vármegyében lezúdulhat - tudtuk meg Pétervári Tibortól, a HungaroMet szombathelyi észlelőjétől szombat délután. Kitért arra is: Boris a mediterrán ciklon várhatóan észak-északkelet felől csap le Vas vármegyére.

17.00 - Erős, viharos szél és árvíz elleni védekezés Vasban - A lukácsházi víztározónál tájékoztattak a szakemberek

Csak az induljon útnak, akinek alapos indoka van rá - nyomatékosította sajtótájékoztatón is a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság operatív munkacsoportja. A lukácsházi víztározónál tájékoztatták Ágh Péter államtitkárt a kialakult – és várható – helyzetről, az árvíz elleni védekezésről és a jelzett, viharos erejű szélről.

15.00 - Csak az induljon el, akinek valóban dolga van Vasban! - Erős, viharos szél érkezik

A lakosságot arra kérik: a kiskertekben, udvarokban rögzítsék az eszközöket, vagy vigyék szélvédett helyre!

viharos szél
Erős, viharos szél várható Vasban szombaton a késő délutáni, kora esti óráktól
Fotó: Unger Tamás

13.00 - Itt az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb jelentése: a Rábán és a Lajtán várják a rekordvízállást

A ciklon gyors változása megnehezíti a csapadékmennyiség előrejelzését, a vízügy ennek ellenére nagy erőkkel folytatja a felkészülést az érkező árhullámok elleni védekezésre. Mosonmagyaróvár védelmében a Lajta-szükségtározó megnyitását is előkészítik szakembereink. Az Országos Műszaki Irányító Törzs mai ülésére a társszervek képviselői is meghívást kaptak, hogy egyeztessenek a vízüggyel, hogy ha szükség lesz rá, hogyan tudnak segíteni az árvízvédelmi munkában.

A Duna Budapestig tartó szakaszán a III. fok szintje fölötti vízállás, a Lajtán és a Rábán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet (LNV-t) megközelítő, a Murán a III. fok, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig az I. fok szintje körüli tetőzés valószínű.

12.00 - Árvízkészültség Magyarszecsődön: ezer homokzsákot töltenek meg

Szombat délelőtt Magyarszecsődön jártunk, ahol szintén nem ölbe tett kézzel várják, hogy érkezzen az árvíz. Görbei Gábor, a Rába-parti település alpolgármesterénél érdeklődtünk.

9.00 - Árvízvédelmi készültség Vasban: A legrosszabb forgatókönyvre is felkészültek a szakemberek

A Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság operatív munkacsoportja ülésezett a Megyeházán. A legrosszabb forgatókönyvre is felkészültek a szakemberek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában