Olimpia 2024

2024.08.05. 19:47

Kőszeg büszke az olimpikonjára: hazatért Párizsból Hámori Luca - fotók

Hazatért Kőszegre az első magyar női ökölvívó olimpikon, Hámori Luca – aki az első olimpiáján rögtön pontszerző, ötödik helyen zárt.

Tóth Gábor

Forrás: Unger Tamás

A kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület 23 éves, ötszörös felnőtt magyar bajnok bokszolója tavaly nyáron sporttörténelmi sikert aratott Lengyelországban, amikor bronzérmet szerzett az Európa Játékok ökölvívótornáján, ezzel kvalifikálta magát a 2024-es párizsi olimpiára – első magyar nőként! Hámori Luca azóta nagy utat járt be. A 66 kilós súlycsoportban három mérkőzésen lépett ringbe Párizsban. Először az ír Grainne Walsh magabiztos legyőzésével biztosította a helyét a nyolcaddöntőben. Majd ausztrál Marissa Williamsont is simán vert. A negyeddöntő jelentette számára a végállomást, amikor is a nemi teszteken megbukott algériai Imane Khelif ellen szenvedett vereséget szombaton este – az, hogy Khelif bokszolhatott a nők között, alaposan megosztotta a közvéleményt...

videó, Hámori Luca
Hámori Luca nem adta fel, végül csak pontozással maradt alul ellenfelével szemben
Fotó: Czeglédi Zsolt

Hazatért Kőszegre az első magyar női ökölvívó olimpikon, Hámori Luca

Luca utolsó két meccsét már a Jurisics téren felállított kivetítőn követhették figyelemmel a kőszegi, vasi szurkolók – mindkétszer zsúfolásig megtelt a tér, óriási volt a hangulat. Hétfőn este pedig a hazatérő Lucát egy ring fogadta a Fő téren – és egy szép köszöntő műsor.

– Roppant büszkék vagyunk Lucára – fogalmazott Básthy Béla, Kőszeg polgármestere. – Egyrészt Hámori Luca tősgyőkeres kőszegi, akárcsak az edzője, Varsányi Áron – és mindketten egy kőszegi klub színeiben utaztak ki Párizsba. Luca nem csak a ringben remekelt, a ringen kívül is nagyon sportszerűen viselkedett – és ráirányította a világ figyelmét a városunkra. Az elmúlt hét szurkolásában páratlanul pozitív módon élhettük meg a város összetartozását, egységét. Nem volt kérdés, hogy megpróbáljuk méltóképpen fogadni!

Hámori Lucával még az ünnepség előtt sikerült beszélnünk – éppen a repülőtéren várt a bőröndjeire.

– Meglepődtem, hogy a város köszöntést szervezett nekem, de nagyon örülök – és nagyon megtisztelő. Izgatottan várom a találkozást a kőszegiekkel, szeretném nekik személyesen is megköszönni azt a támogatást, szeretetet, amit az elmúlt napokban kaptam tőlük – összegzett Hámori Luca.

Úgy 18 órától kezdett gyülekezni a tömeg a Fő téren. Luca 19 óra után lépett „színpadra” – ringbe. Hatalmas ováció közepette, sztárvendégek, díszpolgárok, meghívott vendégek – köztük Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő – életműdíjasok tapsától kísérve, hagyományőrzők, tűzoltók és a fúvószeneker felvezetésével, puskalövésektől kísérve. És könnyek között, meghatottan. Básthy Béla polgármester köszöntője után rengeteg ajándékot kapott Luca.

Óriási volt a hangulat – Lucának köszönhetően egymásra talált a város.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában