Olvasó

2016.10.17. 09:54

Börtönnel fenyegették, és mint egy gyilkost, megbilincselve vitték el a falujából!?

"Hol lehet altiszt, azt kutatja ” írja József Attila a Hazám című költeményében.

Olvasó

Az altiszt a Magyar értelmező kéziszótár szerint: ”1. 1942 előtt: tiszthelyettes. 2. A tisztnél alcsonyabb rangú postai v. vasúti tisztviselő. 3. Hivatalsegéd. A közelmultban két olyan elkeserítő esemény is történt megyénkben, ami bizonyítja a vátesz (jövőbelátó ) zseni József Attila sorainak igazságát. Az egyik az egyházasrádóci „állatgyötrő” férfi tragédiája, öngyilkosságba hajszolása.

Ez az eset azt bizonyítja, hogy szándékosság nélkül, akaratlanul is követhetünk el súlyos vétket. Hiszen nyilvánvaló, hogy sem az önkéntes állatvédők, sem a bilincselő rendőrök nem akarták azt, ami történt. Egyszerűen csak gondatlanok voltak, „altisztek”, akik tele voltak „rendrakási”, cselekvési vággyal."Végre példát statuálhatunk! Lesz a megyében is konkrét eset, amely bizonyítja, hogy milyen fontos a mi munkánk. Megvédünk egy 'szegény éhező' kutyát, és egyúttal bizonyítjuk kulturfölényünket egy „barbár” falusi ember fölött."

"Állandóan a derekunkon fityeg a bilincs, most végre használjuk is!"Nem gondolták át, hova vezethet ez. Nem tudták, hogy egy „egyszerű közkatona” munkásembernek - aki ezidáig nagy valószínűséggel soha nem került összeütközésbe a törvénnyel - mennyire fontos még, mit jelent a becsület?! Szeretett kutyája kínzásával vádolják?!15 évet - ennyi idős volt a kutya - csak egy jól tartott, táplált kutya él meg! Börtönnel fenyegetik, és mint egy gyilkost, megbilincselve viszik el a falujából, ahol mindenki ismer mindenkit?!A másik eset teljesen egyértelmű és szándékos: a vasúti ellenőr, aki zuhogó esőben, esti sötétségben leszállítja a vonatról a –diákigazolványát felmutatni nem tudó - 14 éves gyermeket, kislányt!

Nagyon tehetséges és szorgalmas, dolgos a magyar, a mi népünk. Sok kiváló tudósunk, művészünk, szabadsághős hazafink van. De sajnos az is igaz; hogy sokan vannak még köztünk, akiknek leghőbb vágyuk az, hogy valahol „altisztek” legyenek. Leggyakrabban a különféle bürokratikus hivatalokban találkozunk velük, ahol úgy beszélnek az íróasztal mögül, ahogy valamikor az úr beszélt a paraszttal. Legyünk igazságosak; azért aki - mint én - megélt már hetven évet, tudja, hogy van egyre több ellenpélda, és a diktatúrában még sokkal több volt az altiszt. De vigyáznunk kell, mert az „altiszt szellem" hajlamos a recidívára. Újra felütheti a fejét. Ezért jó, hogy a sajtó teszi a dolgát. A nyilvánosság erejével lehet ellenük legeredményesebben harcolni.Végül még csak egy érv az ember primátusa mellett: egyedül az embert teremtette Isten a saját képmására.

A magyarok, fajtánk kritikáját illetően pedig hadd idézzem ismét József Attilát: „S mégis magyarnak számkivetve, lelkem sikoltva megriad - édes Hazám fogadj szívedbe, hadd legyek hűséges fiad!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!