Államfői csúcstalálkozó Belgrádban

2 órája

A magyar–szerb kapcsolatok történelmi csúcson vannak

A nehéz közös múlt után a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok történelmi csúcson vannak – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök hétfőn Belgrádban miután találkozott Sulyok Tamás magyar államfővel. „A Szerbia és Magyarország közötti együttműködés számos konkrét eredménnyel jár mind gazdasági, mind pedig kulturális területen” – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök a szerb államfővel tartott sajtótájékoztatóján.

MW

Sulyok Tamás köztársasági elnököt (b) fogadja Aleksandar Vucic szerb elnök (j) Belgrádban 2024. október 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A közös sajtótájékoztatón a szerb elnök köszönetet mondott Magyarország korábbi államfőinek, illetve a magyar miniszterelnöknek, amiért mindig a jó és baráti kapcsolatok kiépítésére törekedtek Szerbiával. 

SULYOK Tamás; VUCIC, Aleksandar
Sulyok Tamás köztársasági elnököt (b) fogadja Aleksandar Vucic szerb elnök (j) Belgrádban 2024. október 28-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás:  MTI

Mint mondta: 

Szerbia Magyarországot nemcsak politikai stratégiai partnernek tartja, hanem őszinte barátjának is. Rámutatott, hogy a szerbek körében Magyarország nagyon népszerű, és a magyarokat barátaiknak tekintik. Aleksandar Vucic meggyőződésének adott hangot, hogy a hétfői találkozó különböző eseményei újabb láncszemei lesznek az erős barátságnak.

A szerb elnök köszönetet mondott magyar hivatali kollégájának azért, mert Budapest támogatja Szerbia európai integrációját. 

Az együttműködést véleménye szerint az erős gazdasági kapcsolatok is alátámasztják.

 Közölte: 12 évvel ezelőtt a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom 768 millió euró volt, míg tavaly már elérte a 3,1 milliárd eurót, így Magyarország a tizenkettedik helyről a negyedik helyre került Szerbia legfőbb külkereskedelmi partnereinek a listáján.

Aleksandar Vucic köszönetet mondott azért, mert számos stratégiai projektet Magyarország és Szerbia közösen valósít meg. Ilyen például a Budapest–Belgrád vasútvonal, amelynek átadását november 24-re tervezik. A szerb államfő reményének adott hangot, hogy a vasútvonal átadása előtt még alá tudják írni a magyar-szerb-északmacedón-görög vasútvonal kiépítésére vonatkozó nemzetközi megállapodást, és ezzel Budapesten keresztül Csehországgal, Lengyelországgal és Ausztriával is megszületik az összeköttetés.

Az energetikáról szólva a gáz- és kőolajvezetékek, illetve az elektromosenergia-hálózatok összekötéséről is szót ejtett Aleksandar Vucic. Mint mondta, ezekre a diverzifikáció miatt van szükség, az energiahordozókat a stabilitás érdekében jobb több helyről beszerezni. 

Rámutatott, hogy a gázt illetően Szerbia továbbra is megbízható partnere lesz Magyarországnak, ahogyan éveken keresztül Magyarország is Szerbia rendelkezésére állt. Reményét fejezte ki emellett, hogy 2028 végéig összekötik a két ország elektromosenergia-hálózatát is.

A szerb államfő a két ország, illetve a két nép jó kapcsolataival összefüggésben kiemelte a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szerepét. Mind mondta, meggyőződése, hogy bárki is vezesse Szerbiát a jövőben, a megbékélés és a barátság politikája megmarad, a VMSZ pedig ennek a barátságnak és testvériségnek a hídja a magyarok és a szerbek között.

Sulyok Tamás: a szerb és magyar együttműködés konkrét eredményekkel jár

A Szerbia és Magyarország közötti együttműködés számos konkrét eredménnyel jár mind gazdasági, mind pedig kulturális területen - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök Aleksandar Vucic szerb államfővel tartott sajtótájékoztatóján hétfőn Belgrádban.

SULYOK Tamás; VUCIC, Aleksandar
Sulyok Tamás köztársasági elnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök (j) sajtónyilatkozat tesz megbeszélésüket követően Belgrádban 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás:  MTI

A köztársasági elnök kiemelte: nincs magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, ahogy szerb energiabiztonság sincs Magyarország nélkül, a két ország egymásra van utalva.

Szerbia megbízható partner és tranzitország, így potenciálisan a déli irányú földgázszállítás mennyiségi növelése is lehetséges, nem beszélve a tervezett új kőolajvezetékben rejlő lehetőségekről - közölte a magyar államfő.

Elmondta: a vasúti közlekedés területén is kiváló az együttműködés és mindent megtesznek a határátlépés felgyorsítása és a zökkenőmentesebb átléptetés elősegítése érdekében, akár új határátkelők nyitásával is.

Sulyok Tamás gratulált a szerb partnereknek, hogy már idén, határidő előtt befejezik a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztéseit. Hozzátette: várhatóan 2026-ban a magyarországi szakaszon is elindulhat a közlekedés.

A szerbiai magyarság helyzetét példaszerűnek és rendezettnek jellemezte, a Vajdasági Magyarok Szövetségét a magyar–szerb kapcsolatrendszer aktív és megkerülhetetlen tényezőjének nevezte.

SULYOK Tamás; VUCIC, Aleksandar
Sulyok Tamás köztársasági elnököt (b) katonai tiszteletadással fogadja Aleksandar Vucic szerb elnök (j) Belgrádban 2024. október 28-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás:  MTI

Hozzátette: a vajdasági magyarok évek óta megbecsültek Szerbiában közösségileg és egyénileg is, szerzett jogaik sem csorbultak. A magyarok is igyekeznek a magyarországi szerbeknek minden jogot és lehetőséget megadni – mondta.

Magyarország Szerbiára nemcsak stratégiai partnerként, hanem őszinte barátként is tekint – hangsúlyozta az államfő, kiemelve: 

Magyarország és az Európai Unió (EU) számára is kulcsfontosságú, hogy Szerbia mielőbb az EU teljes jogú tagja legyen, Szerbia felvétele nélkül ugyanis a Balkán nem stabilizálható.

Ezért Magyarország minden politikai és szakmai segítséget megad a csatlakozási folyamat mielőbbi sikeréhez

– emelte ki az államfő, hozzátéve: ideje lenne a Nyugat-Balkánnak 20 éve tett ígéretet beváltani.

A megbékélési folyamatról azt mondta, hogy az nem jöhetett volna létre a kölcsönös belátás és megbocsátás képessége nélkül.

Ezért is megtiszteltetés számomra, hogy ma Csúrogra és Zsablyára is ellátogatunk, ahol közösen hajtunk fejet a II. világháború során ártatlanul kivégzett magyarok és ártatlanul kivégzett szerbek emlékművei előtt

– hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában