Szombathely

2015.02.20. 13:50

Az ápolókat ünnepelték Szombathelyen

Első alkalommal rendezték meg a Markusovszky Kórház Szakdolgozói Tudományos Emlékülését.

Civil Tudósítónktól

A rendezvénynek a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ konferenciaterme adott otthont. Azokat a kórházi szakdolgozókat köszöntötték, akik az egészségügyben nap mint nap a betegek mihamarabbi gyógyulásáért fáradoznak. „Szeretnénk a szakdolgozók munkájáról megemlékezni, arról, amit az egészségügy területén a betegek minőségi ellátása érdekében tesznek" - fogalmazott Altmajer Beáta, a Markusovszky Egyetemi Kórház ápolási igazgatója.

Nagy Ferencné átveszi a kitüntetést prof. dr. Nagy Lajostól. Háttérben az ápolási igazgató. Fotó: Benkő Sándor

Idén először ünnepelték hivatalosan a Magyar Ápolók Napját február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján, aki Kossuth Lajos húga és hazánk első országos főápolónője volt. Neki köszönhetően az 1848-49-es szabadságharc idején 72 tábori kórház működött. Az ünnepségen a kórház főigazgatója kiemelte, hogy Kossuth Zsuzsanna hazafi volt, aki hazaszeretetből példát mutatott, és meghatározó volt életében a másokon való segítés. A szabadságharcban nemcsak a magyar katonák, hanem az osztrák sérültek is kiálltak mellette.

Az eseményen részt vett Harangozó Bertalan kormánymegbízott is, aki az ápolók munkáját, áldozatos tevékenységét méltatta. „Orvos nélkül a gyógyítás nem megoldható, de az ápolás a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen. Ennek a mindennapi hősei Önök" - mondta az eseményen résztvevő szakdolgozóknak.

Szent Márton követői mindazok, akik életüket annak szentelték, hogy másokon segítsenek – hangsúlyozta beszédében Puskás Tivadar polgármester, és hozzátette: a gyógyulás egyik legfontosabb kritériuma az, hogy a betegeket lelkileg vezessék, ápolják, jót tegyenek velük.

Az egész napos rendezvényen a résztvevők előadásokat hallgathattak a konfliktuskezelésről és a kommunikáció jelentőségéről az orvoslásban.

Benkő Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!