Szombathely

2015.06.11. 11:07

Mi történt a Farbaxnál?

Szombathely - Miért történt a robbanás, és miért nem értesített egyetlen hatóságot sem a cég, miután bekövetkezett a baleset? Ezek a legfontosabb kérdések.

Budai Dávid

Még mindig nem tudni, hogy mi történt pontosan szerda délután a Farbax Kft-nél. Magyar Csaba tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta: szerda este a rendőrség értesítette az igazgatóság megyei műveletirányítási ügyeletét, hogy egy szombathelyi üzemben ismeretlen okból robbanás történt. A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzvizsgálója a kiérkezést követően tűzeseti helyszíni szemlét hajtottak végre. Az esettel kapcsolatban tűzvizsgálati eljárás indult. Hozzátette: azt még nem lehet megmondani, hogy a vizsgálat eredménye mikorra várható.

 

Azon túl, hogy pontosan mi történt, az egyik legfontosabb kérdés, hogy miért nem értesített a cég egyetlen hatóságot sem a balesetről. Amit biztosan lehet tudni, hogy sem a rendőrség, sem a katasztrófavédelem nem kapott riasztást szerdán. Dr. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a kórház értesítette a rendőrséget, bejelentést nem kaptak. Ugyanígy a mentők is csak a kórházból értesültek arról, hogy egy súlyos égési sérüléseket szenvedett férfit valószínűleg Győrbe kell majd szállítani.

Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy mi a hivatalos eljárási rend üzemi baleset esetében. Megkerestük a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályát, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

A felszámolás alatt álló Farbax Kft. honlapján található információk szerint, a Farbax cégcsoport az egyik legrégebbi, lefutott festékkazetták újrahasznosításával foglalkozó cég Európában. Az anyacéget, a Farbax Switzerland AG-t 1983-ban Szvoboda József alapította. 1990 óta a gyártás Magyarországon, Szombathelyen folyik több mint hetven alkalmazottal. Megalakulása óta a Farbax Kft. fő tevékenysége az újrahasznosítás, vagyis az elhasznált irodatechnikai kellékek újragyártása és forgalmazása. A honlapon található telefonszám megszűnt, így kérdéseinkre egyelőre nincs válasz, valamint a cég továbbra sem adott ki hivatalos közleményt a balesetről.

Évekkel ezelőtt többször is írtunk a cégről: 2009-ben, az akkor még 136 főt foglalkoztató üzem hetven dolgozójától vált meg, amit a gazdasági válsággal magyaráztak. 2011-ben a cég a Lovas utcai telephelyen útvitába keveredett egy ingatlanhasznosító céggel, ezért a várostól kértek segítséget. 2013 május elseje óta pedig a Farbax Kft. végelszámolás alatt van. A cég adatai szerint már 2011-ben veszteséges volt, pedig ekkor még több mint félmilliárd forint volt a cég nettó árbevétele. A felszámolás kezdetén a nettó árbevétel már a 150 milliót sem érte el, viszont ezzel párhuzamosan csaknem ugyanekkora volt a hiány is a cégnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!