Sportos feladatok

2 órája

Rekordszámú csapat az országos haditornaverseny vasi fordulóján

Október 1-jén Veszprémben kezdődött, 6. állomásként Vasban folytatódott az idei, 19. országos haditornaverseny. A vépi mezőgazdasági technikum tornatermében és sportpályáján a honvédelemhez kapcsolódó sportos feladatokban próbálták ki magukat a rekordszámú 16 csapat fiataljai.

Tóth Katalin

Az egészséges életmódot, a sportot és a honvédelmi nevelést népszerűsíti a felmenő rendszerű 4 fős csapatverseny, amelyet hagyományosan 9-12. évfolyamos diákoknak hirdetnek meg. Az idén 16 csapat nevezett Vasban. 

Akadálypályán az egyik csapat
Fotó: Szendi Péter

A pénteki esős időben a nyolc versenyszám közül az elméleti totót, a lézeres lövészetet, a mátrix labirintus futást és az elsősegélynyújtást kényszerűen fedett helyen, az iskolaépületben teljesítették a fiatalok, míg a tereptant, a kézigránát-hajítást, a fegyveres váltófutást és az akadálypályát a szabadban, körforgásszerűen. Kit neveztek Lovagkirálynak? Milyen vadászrepülőgépet rendszeresítettek a Magyar Honvédségben és melyik a legnagyobb katonai kötelék? Milyen nemzetiségű a CZ fegyvercsalád? Ezekre a kérdésekre is válaszolt mások mellett a Savariából érkezett két csapat is. Heti egy-két órát speciálisan készültek, tudtuk meg. Kapui Kornél tanár úr elmondta, túljelentkezés volt az iskolában, úgy válogatták ki a gyerekeket a csapatokba. 

A megnyitón a szervező Vas Vármegyei 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda nevében Dévényi György főhadnagy köszöntötte a fiatalokat. Mint mondta, a vármegyei haditornaversenynek hagyományai vannak, amelyek rávilágítanak a honvédelemben és az egész társadalomban fontos értékekre. Hollósi Éva, a középiskola igazgatója elmondta: nagy megtiszteltetés számukra, hogy újra Vépen, intézményükben rendezik a versenyt. Hangsúlyozta, hogy iskolájuk mindig fontosnak érezte a honvédelmi nevelést, illetve hogy szeptembertől náluk is elindult a Honvéd Kadét Program. A verseny technikai részleteit Babos Sándor őrnagy, a szombathelyi Toborzó Iroda vezetője ismertette. 

Első helyezett lett a Premontrei Gimnázium 2. számú csapata – ők képviselhetik vármegyénket az Országos Haditorna döntőjén. Második lett a a Premontrei Gimnázium 1. számú csapata, harmadik a KASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum 1. számú csapata. A rendezvényt a Vas Vármegyei Közgyűlés, a Vas Vármegyei Területvédelmi Bizottság és egyéb profitorientált szervezetek támogatták.

Három csapattal képviseltette magát a KAszC Vépi Mezőgazdasági Technikum, kettővel a Premontrei Gimnázium, a Jurisich Miklós Gimnázium, a VVSzC Savaria Technikum és a VVSzC Gépipari és Informatikai Technikum. Egy-egy csapat küzdött a celldömölki Berzsenyi Gimnáziumból, egy a VVSzC Eötvös Loránd Szakképző Iskolából, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumból, a kőszegi evangélikus középiskolából és a VVSzC Puskás Tivadar Szakképző Iskolából.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában