Élelmezési Világnap: élelmiszergyűjtés a Tescóban

Az Élelmezési Világnap alkalmából országos élelmiszergyűjtést rendeznek október 16-án és 17-én. A szombathelyi Tescóban a B. Braun önkéntesei várnak mindenkit, akik segíteni szeretnének a rászorulókon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Világszerte minden évben október 16-án tartják az Élelmezési Világnapot. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete által alapított világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a társadalmunkat sújtó szegénységre és élelmezési problémákra, amelyek a gazdasági válság miatt sajnos egyre több embert érintenek személyesen.

A világnap alkalmából a Magyar Élelmiszerbank Egyesület immár kilencedik alkalommal szervez országos élelmiszergyűjtést. Szombathelyen a Tesco hipermarketben várják azokat, akik csatlakozni szeretnének az akcióhoz. A vásárlók az adományozni kívánt tartósélelmiszereket a pénztárak mellett elhelyezett gyűjtőponton adhatják át a szombathelyi B. Braun dialízisközpont önkénteseinek, akik egyben a helyi akció szervezéséért és munka koordinációjáért is felelnek. A gyűjtés során kapott adományokat az élelmiszerbank a helyi rászoruló gyerekeknek és nagycsaládosoknak juttatja el karitatív szervezeteken és az önkormányzaton keresztül.

- Sajnos napjainkban egyre több embernek gondot okoz a mindennapi betevő megkeresése. Nagy örömünkre szolgál, hogy segíthetünk, és egy kicsit személyesen is hozzájárulhatunk munkánkkal a rászoruló családok életének megkönnyítéséhez. Lelkes csapatunk készen áll a kihívásra, és reméljük, sikerül minél több ember bevonnunk az akcióba a jó cél érdekében – mondta dr. Kulcsár Imre, az önkéntes csapat vezetője, a szombathelyi B. Braun Avitum dialízisközpont orvosigazgatója.

A gyűjtés időpontjai:
Péntek (okt. 16.) délután: 15.00 - 20.00 h
Szombat (okt. 17.) délelőtt: 08.00 - 13.30 h
Szombat (okt. 17.) délután: 13.30 - 19.00 h

Az Magyar Élelmiszerbank Egyesületről

Az első élelmiszerbankot az Egyesült Államokban alapították 1966-ban. Napjainkra a kezdeményezés elterjedt, Amerikától Ausztráliáig, Nyugat-Európát is beleértve a világ számos országában nyert teret, és rászoruló emberek millióinak életét segíti. Az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének égisze alatt jelenleg 17 országban 190 élelmiszerbank működik.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 májusában, nyolc hónapos ideiglenes tagság után lett teljes jogú tagja az európai szövetségnek. Az egyesület non-profit szervezet, mely vállalatoktól és magánszemélyektől is gyűjt élelmiszereket. Célja, hogy az ingyenes élelmiszeradományhoz juttasson minél több magyarországi rászorulót, ezzel elősegítse a szegénység és az alultápláltság csökkenését. Megalakulása óta összesen több mint 6000 tonnányi élelmiszert osztott szét az országban, és a szállítmányok értéke meghaladta az 1 milliárd forintot. Az adományok 450 civil szervezeten és önkormányzaton keresztül mintegy 300 000 emberhez jutottak el. Az egyesület nagymértékben támaszkodik önkéntesek munkájára, különös tekintettel a lakossági gyűjtési akciók során, amikor egyszerre több száz vagy akár több ezer önkéntes is részt vesz a megvalósításban

Az egyesület 2008 óta működik együtt a B. Braun vállalatcsoporttal, amely nemcsak anyagilag, hanem önkéntesekkel is rendszeresen segíti az egyesület munkáját. A jelenleg országszerte 97 helyszínen zajló gyűjtésben több mint 200 B. Braun önkéntes erősíti az élelmiszerbank sorait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!