Brüsszeli óhaj

3 órája

Magyar Péter a gazdákat sem kímélné, elvenné a magyar gabonatermesztők támogatását

Magyar Péter, aki immár az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának is tagja, szembefordult a gabonatermesztő magyar gazdákkal.

MW

A Tisza Párt elnöke elvenné a magyar gabonatermesztők támogatását

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A héten az Európai Parlament megkezdte az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által kezdeményezett „Stratégiai Párbeszéd az EU Mezőgazdaságának Jövőjéről” című jelentés tárgyalását. A máris több agrárszervezet által kritizált dokumentum előmozdítaná a növényi alapú étrendeket, és nem túl burkolt formában Ukrajna jövőbeli csatlakozását készítené elő, az eddigi területalapú támogatási rendszer megszüntetésével – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A vita kapcsán Magyar Péter is közzétett egy bejegyzést, amely lényegében a területalapú támogatások eddigi rendszerének megszüntetését vetíti előre. Magyar szerint „ahogy az egész Unióban, úgy Magyarországon is támogatni kellene az intenzívebb, nagyobb hozzáadott értékű, organikus mezőgazdasági termelést a jelenlegi extenzív gabonatermelést helyett.”

A liberális politikus szerint tehát az úgynevezett organikus gazdálkodást – magyarul a biogazdálkodókat – kellene támogatni a gabonatermesztés helyett. 

Ugyanakkor bejegyzésében szembefordítja egymással a többi gazdát is. Mondanivalója alapján úgy tűnik, számára a kertészek többet érnek a szántóföldi növénytermesztőknél, a szántóföldi növénytermesztők meg a legeltető állattenyésztőknél.

A területalapú támogatások formájában évi 550 milliárd forint támogatás érkezik hazánkba. Támogatási kérelmet évente közel 5 millió hektárra, több mint 160 ezer gazda nyújt be, döntő többségük családi gazdálkodóként. A kisebb gazdaságok arányaiban megemelt többlettámogatásban részesülnek, hiszen az első 10 hektár után hektáronként plusz 32 000 forint, 150 hektárig pedig hektáronként plusz 17 000 forint jár.

Egyre több fiatal gazda részesül a megemelt összegű területalapú támogatásban, hektáronként 38 000 forint összegben (ez a pénz a „normál" területalapú támogatáson – ami nagyjából 90 000 Ft/hektár – felül értendő). 2023-ban még 6800-an, 2024-ben már 7300-an nyújtottak be támogatási kérelmet a megemelt összegű fiatal gazda területalapú támogatásra. Ráadásul ez a támogatás az eddigi 80 helyett már 300 hektár után igényelhető.

Ami az organikus mezőgazdasági termelés támogatását illeti, 2023-ban 4400 biogazda közel 37 milliárd forint támogatást kapott, és 2024 őszén jelenik meg egy új biogazdálkodóknak szóló pályázat megemelt támogatási összegekkel.

A cikk a további részletekkel IDE KATTINTVA olvasható!

Deutsch Tamás: Magyar Péter eltörölné a rezsicsökkentést és elvenné a 13. havi nyugdíjat

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szerint Magyar Péter beengedné a migránsokat, eltörölné a rezsicsökkentést és elvenné a 13. havi nyugdíjat.

A kormánypárti politikus szerdán a közösségi oldalán a Tisza Párt elnökéről és az Európai Néppárt vezetőjéről azt írta, Magyar Péter elárulta, mi is az ára annak, hogy Manfred Weber nem engedi majd a mentelmi jogának felfüggesztését: „egy pici szuverenitásunkról kell lemondanunk”.

„Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Magyar lemondana egy pici szuverenitásunkról, azaz beengedné a migránsokat, csatlakozna a háborút pénzzel és fegyverekkel támogatókhoz, eltörölné a rezsicsökkentést, a multik által fizetett adókat, és elvenné a 13. havi nyugdíjat. Ennyi” – fogalmazott bejegyzésében Deutsch Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában