Krimi

2024.06.27. 19:47

Budapestre tartó vonat karambolozott Szlovákiában, legalább hat ember meghalt

Autóbusszal karambolozott egy vonat, legalább hat ember meghalt, többen megsérültek.

MW

Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Autóbusszal ütközött össze csütörtökön Szlovákia déli részén egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

A szerencsétlenség Érsekjúvár (Nové Zámky) közelében egy vasúti átkelőnél történt, délután öt óra után. Az érintett vonalon szünetel a vonatközlekedés, a helyszínre a baleset után mentőautók és helikopterek érkeztek. 

A környező városok kórházaiba öt személyt szállítottak komoly sérülésekkel, kettőjüket helikopterrel. A sérültek között van az autóbusz sofőrje, akit helikopterrel szállítottak el, valamint a mozdonyvezető, és az autóbusz három utasa - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Hozzátették: a vonat utasai közül senki nem szenvedett sérüléseket.

A szlovák vasúti társaság (ZSSK) közlése szerint a baleset az EC 279 járatszámú, Prágából Budapestre tartó nemzetközi EuroCity járattal történt, amelyen mintegy kétszázan utaztak. A mozdony a cseh vasúttársaság (CD) tulajdonában volt, a szerelvény többi része pedig a ZSSK tulajdona, és ők biztosították a személyzetet is.

Az érintett vasúti átkelőt sorompókkal és szemaforral is ellátták - nyilatkozott a szlovák államvasutak (ZSR) szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Elmondta: a baleset következtében az autóbusz súlyosan károsodott, gyakorlatilag kettétört a vonat mozdonya pedig kigyulladt. 

Matus Sutaj Estok, szlovák belügyminiszter a baleset után, Érsekújvárott tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a vizsgálat jelenlegi szakaszában még nem lehet tudni, a balesetet emberi mulasztás vagy műszaki hiba okozta-e.

A balesetben elhunytak hozzátartozóinak Peter Pellegrini szlovák államfő, és több más vezető szlovákiai politikus is őszinte részvétét fejezte ki, az államfő köszönetet mondott munkájukért a balesethez kiérkezett mentőcsapatoknak is.

Nincs magyar áldozata a szerencsétlenségnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata, vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai balesetnek, a konzuli ügyeletre sem érkezett segítségkérés, de továbbra is szorosan nyomon követik az eseményeket - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel.

Paczolay Máté hangsúlyozta, a pozsonyi magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!