Háziasszony születik

2017.10.31. 13:46

Vasi háziasszonyok legjobb spórolós trükkjei I.- Takarítás fillérekből

Háziasszonnyá válni általában gyorsan lejátszódó folyamat. Jó háziasszonnyá válni viszont annál lassabb. Ennek egyik fő szempontja az, hogy megtanuljuk a legkevesebb pénzből kihozni a lehető legtöbbet. Ma a mosás, tisztítószerhelyettesítés témakörét járjuk be.

Gulyás Regina Olimpia

A kép forrása: Pixabay https://pixabay.com/hu/mos%C3%B3g%C3%A9p-mosoda-sz%C3%A1r%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p-h%C3%A1zimunka-2668472/

 

Ecet, a legolcsóbb csodaszer.

ECET

Az első ilyen tapasztalatunk általában az, amikor édesanyánk tanítgat minket apró praktikákra. Nekem éles emlék az ecetre való áttérés. Ablaktisztítónak használta anyukám. Egyenest imádtam nézni, ahogy eltűnnek a foltok és a csíkok az ajtó üveges részéről, amit előtte játék közben alaposan összetapogattunk az unokahúgommal. Olcsó és jó, ezt már 12-3 évesen megtanultam az ecetről.

Ehhez hasonló praktikákat gyűjtöttünk össze önöknek egy vasi anyukával és háziasszonnyal, Pócza-Kosztur Renátával. Ő az ecetet öblítőként használja. Hogy miért jó? Nehéz kemikáliák helyett természetesen lágyítja a ruhákat, nem rakódik le a mosógépben, olcsó.

MOSÓSZÓDA

Renáta a gyermekruhák foltjaira ajánlja, én minden mosáshoz alkalmazom a mosószódát. Édesanyám ajándékozott meg egy adaggal nagyjából egy éve. Instant szerelem lett belőle. Érdemes legalább fél kilós kiszerelést beszerezni belőle. Amennyiben az illat hiányozna nekünk az ecet és mosószóda kombinációval, ma már minden drogériában kapunk mosóparfümöt vagy természetes illatosítót.

MOSÓDIÓ

Ha már így bejártuk a mosás legfontosabb területeit, kínálok egy alternatívát a mosószódára. Ez nem más, mint a mosódió. Kapható zsákban és folyékony formában is. Én utóbbit használtam lenvendula illatban. Előbbi olcsóbb. Hatékonysági foka abszolút nem gyengébb, mint kemikáliás társainak. Renáta a gesztenyét ajánlotta újabb lehetőségnek.

VASALÁS HELYETT

Mosás után két dolgunk maradt még (témán belül): a ruhák utókezelése (teregetés-szárítás-vasalás szentháromság), valamint a gép utókezelése. Előbbinél Reni praktikája egyszerű: ha jól teregetünk, elkerülhető a vasalás. Ügyesen, szellősen érdemes ráfektetni a ruhákat a szárítóalkalmatosságra.

SZÓDABIKARBÓNA

Nehezen beszerezhető, de szuper a hatása.

Az ecet mellett a másik legjobb barátom a szódabikarbóna. Sokrétűen használható és olcsó. Egyetlen hátulütője, hogy a nagyon kiszerelést nehéz beszerezni. Vas megye különböző területein találkoztam már vele kisboltokban. Általában kistelepülési vegyiáru-boltok lakója az olcsó csoda. Amosógép utókezelését én az ecet és szódabikarbóna egymást semlegesítő hatását kihasználva végzem. Szódabikarbónát szórok a gép mosószertartályába, majd rá az ecetet. Egy szivaccsal gyorsan dörzsölni kezdem. Ezután csak a port használom már kicsit benedvesítve. Miután minden részt átmostam, 90 fokos programot indítok el 1 liter ecettel.

A szódabikarbóna sokrétűen használható a háztartásban, rengeteg drága tisztítószert helyettesíthet. Por állaga miatt dörzsölésre is kiváló. A fürdőszobai szennyeződések ellensége- a konyhai kemény húsokat pedig puhítja.

PUMPÁS ADAGOLÁS

Egy egyszerű ötlet sok pénzt spórolhat nekünk a konyhában is. Pócza-Kosztur Renátá trükkje, hogy a mosogatószert pumpás (kézmosós) adagolóba tölti, ezzel szabályozva a használat mennyiségét. Nem borul több, mint kéne, mindig egységnyi anyag kerül szivacsunkra.

Amennyiben te is szívesen megosztanád háztartási praktikáidat és spórolási tippjeidet, írj e-mailt a [email protected].

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!