Időjárás

2024.06.30. 08:22

Halogathatjuk az autómosást: ismét szaharai por érkezik, Vas vármegye is kaphat belőle

Vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: MaCross-Photography

Már szombaton a délelőtti órákban felhívták a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán, hogy a műhold és radarképek tanulsága szerint nem kevés szaharai eredetű port szipkázott a reggeli órákban még az Ibériai-félsziget felett örvénylő ciklon, amely a mi időjárásunkat is alakította: vasárnap estig még szubtrópusi eredetű levegőt szállít térségünkbe, majd a hidegfrontja is megérkezik az esti órákban.

A vasárnap reggeli bejegyzés szerint a modellek valósnak bizonyultak, egy nagy adag poros fátyolfelhőzetre ébredhetett Magyarország. Mint írják, ez kelet felé fokozatosan elhagyja hazánkat, ám azért mögötte sem lesz kristálytiszta az égbolt, a szaharai por szűrtebbé teheti a napsütést is.

A por időjárásra gyakorolt hatása többrétű. A magasban fölénk áramló szaharai por egyrészt fakóbbá teheti az égboltot. Másrészt a napkeltéket és a naplementéket narancsos árnyalattal színesítheti meg - írja a koponyeg.hu.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!