Modern és korszerű

2024.05.28. 10:00

Új tűzoltó-gépjárművel gazdagodott Szombathely

Modern és korszerű autó került a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság birtokába: átadták az új HEROS AquaMAN 4000 típusú tűzoltógépjárművet, mely a legkorszerűbb technológiákkal van felszerelve.

Csabai Bernadett

Stajrits Tamás tűzoltó törzsőrmester

Fotó: Unger Tamás

Az új tűzoltóautó 4000 liter víz szállítására képes, összkerék-meghajtású és ami jelentős előrelépés az előző autókhoz képest, hogy ez az első automata váltós jármű a szombathelyi tűzoltók gépparkjában. Az AquaMAN 4000 a legújabb technológiával van felszerelve, ami a tűzoltók munkáját jelentősen megkönnyíti és biztonságosabbá teszi.

Mint megtudtuk, a jármű nem csak tűzoltásra, hanem műszaki mentésre is alkalmas. Megkérdeztük Balogh Esztert, milyen modern eszközökről beszélhetünk és ezt hogyan tudják használni a munkájuk során. - Felszerelték akkumulátoros eszközökkel, többek között feszítő-vágóval, ezt leginkább autóbaleseteknél használják, beszorult sérültek mentésére is alkalmazhatóak. Az orrfűrész a szélvédő kivágására alkalmas, ezen kívül mindenféle megvilágító eszköz, viharkárok felszámolására alkalmas láncfűrész, emellett a tűzoltáshoz nélkülözhetelen tömlő is fel van rá málházva. Van rajta egy ventilátor is, amit akkor használnak, ha egy épületben sűrű füst van és ki kell szellőztetni azt. Érintőképernyővel vezérelhető szivattyúja van, egy abszolút modern eszközről beszélhetünk – fejtette ki a szóvivő.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az autót, ahol részt vettek a történelmi egyházak képviselői is: megáldották és felszentelték a tűzoltógépjárművet. Mint megtudtuk, ez egy hagyomány a tűzoltóságnál, minden új autót így vesznek jelképesen birtokba. Bár a jármű még decemberben érkezett, az azonnali használat nem lehetséges. A tűzoltóknak először típuskezelői vizsgát kell tenniük, és alaposan meg kell ismerniük az új tűzoltó gépjárművet. Csak a sikeres vizsga és a megfelelő gyakorlás után vethetik be éles helyzetekben – húzta alá Balogh Eszter.

A beszerzés Európai Uniós pályázat útján valósult meg, a „Tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása” elnevezésű projekt keretében. Országosan 37 új tűzoltóautót vásároltak, melyből ez a jármű került a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksághoz. 

Balogh Eszter elmondása szerint a HEROS AquaMAN 4000-es tűzoltógépjármű a Szombathelyi tűzoltók elsődlegesen vonuló szere lesz, és a legtöbb káreseménynél bevetésre kerül. Az új technológia és felszerelés jelentős mértékben növeli a tűzoltók hatékonyságát és hozzájárul a lakosság biztonságérzetének növeléséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában