Oda kell figyelni

2024.07.26. 09:31

Ingyen kis ház és tankot horgoló nagymama - Így vernek át a közösségi médiában

Horváth Balázs

Illusztráció!

Forrás: Dall-E 3

Nap mint nap találkozhatunk a felhívásokkal, hogy mennyire oda kell figyelni arra, hogy ne essünk átverések áldozatául online. Mégis rengetegen bedőlnek a megnyerhető házakkal, autókkal, vagy raklapnyi megmaradt áru és csomag hamis ígéretével hitegető posztoknak és emaileknek, mert “mi van, ha mégis igaz?” Nos - és talán ez sokaknak meglepő lesz -, egyik sem igaz. Amit nyerhetünk, az csupán annyi hogy a csalók átveszik az irányítást a közösségi média profilunk felett és még több embert vernek át, de rosszabb esetben az összes megtakarított pénzünk is bánhatja a hiszékenységünket.

A minap egy megnyerhető ház ígéretével bukkant fel a feedünkben egy poszt, amit meglepően sok ismerősünk osztott meg. Az első képernyőmentéskor “mindössze” néhány száz kedvelés volt a poszton, ami arra buzdított, hogy kiemelt megjelenítésként osszák tovább a hírt, miszerint a legutóbbi nyertes, Tóth Gabriella nem jelentkezett a megkeresésre, így újra kisorsolják a “kis házat”. 6 órával később már döbbenetesen sok, több mint 20.000 kedvelés volt, ami aztán másnap reggelre már 36.000 fölé kúszott. Ennyi ember dőlt be annak, hogy valaki csak úgy kisorsol egy - illetve tíz -, mobilházat.

Az átverés lebuktatásához nem kellene pedig sok, csupán meg kellene nézni a profilt, hogy ki akarja nekünk mindenáron odaadni ingyen ezt a házat. Gyorsan kiderül, hogy a két hónapja készített oldalanak, nincs sem adminisztrátora, sem pedig egy elérhetőség vagy bármi olyan, amit tudna reklámozni az oldal az egyébként darabonként tízmilliós értékű mobilházak kisorsolásával. Azért többes számban, mert itt már az is kiderül, hogy nem sokkal korábban még tíz darab mobilházat akart ingyen adni - ez százmilliós költség lenne szállítás nélkül, már ha lenne egy darab is ebből -, az az oldal, ami egyébként elérhetőség híján ebből nulla profitot tudna hozni ebből a sorsolásból. Ez a poszt kis-, és nagybetűk össze-visszaságával csábítja az átverésekre fogékonyakat.

Akinek még ez az egész sem gyanús és tényleg beír bármit is kommentként a poszthoz, annak már azonnal landol is az üzenetei között egy helyesírási hibákkal tűzdelt üzenet, hogy ha készen állsz az ajándék fogadására, akkor nyomd meg az “akarom” gombot. Itt van még egy jel, az üzenet előtt egy indonéz nyelvű szöveg jön velünk szembe (tényleg, még mindig nem gyanús?). Aki idáig eljutott, és tényleg semmi nem volt gyanús neki, annak már csak az adatait kell megadni és máris landol a kis ház ára… na nem nála, hanem a csalóknál és a mi bankszámlánkról.

A fentiekből remélhetőleg látható, hogy ahhoz, hogy idáig eljussunk, annyi gyanús és teljesen hiteltelen dolgon kell végigmenni, hogy akinek ez mind nem tűnik fel, hát… ott tényleg bajok vannak. Pedig nap mint nap jönnek ezek az átverések velünk szembe, és a legtöbb teljesen egy kaptafára készül, mégis rengetegen bedőlnek nekik. A saját ismerőseink között is volt olyan, aki ismét megosztotta a “kis házat”, pedig ő már többször is elveszítette a fiókját és pénz is tűnt már el hasonló okokból a számlájáról, de mégis újra felbukkant a neve a kommentelők között. 

Ha tudnánk a pontos okot arra, hogy a fenti példában mondjuk ez a több tízezer ember miért dőlt be újra ennek az átverésnek, akkor - vagy így, vagy úgy -, de anyagi gondjaink biztosan nem lennének. Ami biztos, hogy ezek az átverések elsősorban arra alapoznak, hogy az emberek hajlamosak jobban megbízni azokban a tartalmakban, amiket ismerőseik ajánlottak nekik, így egy poszt miért is lehetne átverés, amit ismerősünk ajánlott nekik (eláruljuk: lehet átverés, sőt, az is lehet, hogy az ismerős fiókját már rég a csalók kezelik). 

Gyakran hatnak az érzelmekre is: gondoljunk csak a nagymamára, aki embernagyságú tankot horgolt az unokájának a béke jegyében. Igen, van róla kép, de nem valós, ha gratulálunk neki, már jön is az üzenet arról, hogy hogyan húzhatnak le minket.

Azért is terjednek ezek a posztok nagyon gyorsan, mert a közösségi média algoritmusai elősegítik a virláis terjedést, tehát ahová sokan kommentelnek, sokan lájkolják vagy sokan osztják meg, azok előbbre kerülnek a feedben, így generálva még több áldozatot. Sajnos itt a csalók vannak előnyben, mire a posztokat le tudják szedni, addigra rengetegen bedőlnek, nem beszélve arról, hogy tíz újabb átverős poszt keletkezik.

Van egy rossz hírünk: a mesterséges intelligencia terjedésével az átverések meg fognak sokszorozódni és egyre nehezebb lesz kiszűrni azt, hogy mi a valós és mi az átverés. Azok az emberek, akik pedig eddig is bedőltek a rengeteg hibával készült átveréseknek, ők nagyon nagy gondban lesznek. Nekik csak annyit tudunk tanácsolni, hogy tényleg sehol, de sehol ne adják meg a bankkártyájuk adatait, még online vásárlásnál is kérjék tapasztaltabb ismerős tanácsát.

És így a végére még egyszer: Nem, tényleg nincs ajándék kis ház, és hatalmas tankot horgoló nagymama sem.

 


 

 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában