Indulhat a mentőcsapat

Tegnap, 20:05

Milton hurrikán lecsapott Floridára – Fotós, videós helyzetjelentés magyaroktól, Daytona Beach környékéről

Amennyiben szükséges, akkor a magyar mentőszervezet útnak indul Floridába. A Milton hurrikán nagy pusztítást okozott az államban.

Horváth László

A Milton hurrikán magyar idő szerint csütörtökön délelőtt, kora délután  érte el Florida nyugati partvidékét, a középpontja Tampa nagyvárostól délre, Sarasota közelében vonult kelet felé 3-as erősségű viharként, óránként 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel. A vártnál kicsit délebbre vonult végig. Orlando és Daytona Beach térségében óriási szél volt – tájékoztatta a vaol.hu-t Pazaurek Piros, közép-floridai tiszteletbeli konzul, a HungarianHub elnöke. – A magyarlakta térségekben főként a jelentős mennyiségű eső és a víz okoz gondot. Sok helyen még mindig nincs áram és internet. Azt most még nem tudni, mikor állhat teljesen helyre a szolgáltatás. Egész éjszaka szóltak a vészjelzések. Az érintett területeken jelenleg is kijárási korlátozás van érvényben. A vízzel elöntött utakon nem lehet autóval közlekedni, illetve így próbálják elejét venni az üresen maradt házak fosztogatását. 

Milton hurrikán
A Milton hurrikán nagy pusztítást okozott az államban.

A hurrikánhoz kapcsolódóan számos helyen alakult ki forgószél, azaz tornádó szerdán és csütörtökön. A tornádók miatt több lakóépület is megsemmisült elsősorban Florida déli és keleti részén. Mint megtudtuk, a hurrikánra előre fel lehet készülni, de a tornádóra nem.

- Most következik a helyreállítás hosszú folyamata – tette hozzá Pazaurek Piros. – A gyűjtés elkezdődött, 16 szervezet vesz részt benne. Ők egyeztetik az adományokat, összegzik a károkat. Miamiban, a Krisztus Magyarországi Egyháza sok magyart szállásolt el.

Pazaurek Piros kiemelte, a magyarországi kutyás mentőcsapat felajánlotta segítségét. A hírt a tiszteletbeli konzul már eljuttatta a kongresszusi képviselőnek.

Azt mondta, szükség esetén élni fognak vele. A magyar csapat pedig már útrakészen áll.

Több halálos áldozatot követelt a Milton hurrikán. A hatóságok négy ember holttestét találták meg a keleti partvidéken fekvő St. Lucie megyében. Magyar áldozatokról nem érkeztek hírek.

Helyzetjelentés képekben, videón Daytona Beach környékéről. A fotókat, videókat készítette: Maczek Péter, Maczek Kriszta, Pomozi Attila, Bonner Barbara.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában