Közösen

2017.11.14. 07:00

Andriskának lehet szebb a karácsony

Indul a Vas Népe adománygyűjtő akciója. Idén a halmozottan sérült 11 éves Andris életét tehetjük jobbá – közösen.

Budai Dávid

Vigh Andrea négy éve egyedül folytatja a mindennapos küzdelmet kisfiáért, a gyógyulásért.

Ahogyan azt már hosszú évek óta megszokhatták olvasóink, a Vas Népe szerkesztősége az év végéhez közeledve az önök segítségét kéri. Ilyenkor mindig egy olyan embertársunkon próbálunk segíteni, akinek életét – bízva a nyilvánosság erejében – közösen jobbá tehetjük. Idén a 11 éves Kozma Andrisra esett a választás. Neki ajánlotta fel második jótékonysági koncertjének teljes bevételét november 5-én Szabó Tibor színművész, és neki gyűjtünk mától mi is. Több mint egy hónapon keresztül, december 17-éig várjuk adományaikat a Kozma Andris számára megnyitott számlára. Fotóriportereink legjobb képeiből kiállítás nyílik november végén, ahol majd a közszemlére tett fényképeket elárverezzük, a befolyt összeggel szintén Andrist és édesanyját támogatjuk, mivel biztosak vagyunk benne, hogy a segítség a legjobb helyre kerül.

Vigh Andrea, a súlyosan beteg Andriska és Szabó Tibor színművész. A háttérben az életmentő gépek.Fotó: Szendi Péter

Mivel Andris agya a születéskor nem kapott elég oxigént, halmozottan sérült, súlyosan epilepsziás. Mindennek következtében folyamatosan ágyhoz van kötve, szilárd ételt sem tud fogyasztani, ezért édesanyja egy szondán keresztül táplálja.

Vigh Andrea a kisfiát négyéves kora óta egyedül gondozza, ápolja a nap 24 órájában. És itt az egész napos felügyelet szó szerint értendő. Andrist egy pillanatra sem lehet magára hagyni, mivel ha fulladni kezd, azonnal le kell szívni egy speciális géppel a tüdőben felgyülemlett váladékot. Ezt tetézik még a mostanában sajnos egyre gyakrabban jelentkező heves görcsök is.

Vigh Andrea négy éve egyedül folytatja a mindennapos küzdelmet kisfiáért, a gyógyulásért. Fotó: Szendi Péter

Andriska szervezete mindent megérez, nem csak a különböző időjárási frontokat vagy a lehűlést, de azt is, ha édesanyja éppen nincsen mellette, olyankor még nagyobb a kockázata annak, hogy rohama lesz. Ez az oka annak is, hogy szakképzett ápolók is alig merik vállalni Andris felügyeletét, akárcsak pár órára is, hiszen ha jönnek a görcsök, vagy fulladni kezd, azonnal lépni kell. – Teljesen kiszámíthatatlan, mostanában előfordul, hogy óránként többször is le kell szívni a tüdejéből a váladékot, ez persze a szívóberendezés életkorát is csökkenti, idén már négyszer kellett javíttatni – meséli Andrea. A mostani időszak amúgy sem könnyű, ahogyan megérkezik az első hidegebb idő, Andris menetrendszerűen átesik valamilyen felső légúti betegségen.

Ahogyan korábban megírtuk, két évvel ezelőtt ősszel kórházba is került emiatt, ahol aztán négy nap után kétoldali tüdőgyulladást kapott, és lélegeztetőgépre került. Akkor hat hétig a gépek tartották életben. Tavaly is volt egy komolyabb megbetegedése ugyanebben az időszakban, és idén sem úszta meg. – Nagyjából két héttel ezelőtt lett egyre rosszabbul, félő volt, hogy ismét tüdőgyulladást kap, de ezúttal szerencsére sikerült időben elkapni a betegséget – mondja édesanyja.

Andriska idén is kis híján tüdőgyulladást kapott. Fotó: Szendi Péter

Andriska állandó felügyelete azt is jelenti, hogy Andrea nem tud dolgozni, ezért kénytelenek ketten megélni az alig több mint 90 ezer forintos jövedelméből, amit kisfia ápolása után kap, csakhogy az utóbbi két hónapban csak gyógyszerre 50 ezer forint ment el, miközben fizetni kell az albérletet és minden mást is, ami az élethez kell.

Andrea és kisfia helyzete szinte kilátástalan, azért szinte, mert időről időre akad valaki, aki, így vagy úgy, de levesz a terhekből. Ezúttal a Vas Népe olvasóit kérjük arra, hogy lehetőségeikhez mérten próbálják könnyebbé tenni egy súlyosan beteg kisfiú és édesanyja mindennapjait.

SEGÍTSÜNK EGYÜTT ANDRISNAK!

A 7mérföld a Közösségért Közhasznú Nonprofit Kft.-t Takács Bálint, Takács Balázs István és Takács Dániel alapította 2009-ben azzal a céllal, hogy a kulturális élet területén tevékenykedhessenek. Hozzájáruljanak a közösségi jóléthez, valamint segítsék a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltését, hogy felnőve értő tagjai legyenek a társadalomnak. A társaság közhasznú céljai megvalósítása érdekében együttműködik a települési civil szervezetekkel, önkormányzatokkal, egyházakkal. A társaság politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

A 7mérföld idén a Vas Népével közösen Kozma Andrásnak gyűjt. Ehhez a 7mérföld egy elkülönített alszámlát nyitott Andriska részére a Sopron Bank Zrt.-nél.

SZÁMLASZÁM: 17600042-00358372-00300001

KÖZLEMÉNY: KOZMA ANDRÁSNAK

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában