Merre tovább?

2017.11.18. 10:00

A pályaválasztás előtt álló diákokat várja a kétnapos Pályainfo kiállítás

Összesen 41 kiállító vonultatja fel szakképzési kínálatát Szombathelyen a kétnapos Pályaválasztási és Képzési Kiállításon. Kísérőprogramok, szakmai fórum kapcsolódnak a rendezvényhez. 

Tóth Kata

László Dániel, Erős András és Németh Norbert egy autó motorját szerelik.

- A 13. évfolyam végére programozásból eljuthattok arra a szintre, hogy már játékokat tudtok készíteni. Ha a hardveres rész mozgatja meg inkább a fantáziátokat, számítógépet szerelhettek szét vagy rakhattok össze a standnál. Ha meg a közgazdaság, a pénzügy érdekelne, arról is kaptok információt – A Karib-tenger kalózaiból Jack Sparrow és Will Turner – valójában Szajkó Péter és Németh Valentin – az SzSzSzC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának 13. évfolyamos, gazdasági informatikus diákjai nyakukba vették a kiállítást, és beöltözve igyekeztek kedvet csinálni a látogatóknak az iskolájukhoz. Annak idején ők is pont egy ilyen rendezvényen döntöttek úgy, hogy a közgazdaságit választják. A 13 éves kőszegi Ilon Marcellát régóta érdekli a fotózás, a filmkészítés, nagy álma, hogy egyszer Oscar-díjas filmet készítsen. A Művészeti Szakgimnáziumba adja majd be a jelentkezését. A kiállításon Nagy Róbert médiaismeret-tanárral beszélgetett hosszan.

László Dániel, Erős András és Németh Norbert egy autó motorját szerelik. Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

- Motort szerelünk. A tanulómotorról levettük a hengerfejet, a vezérsort és a vezérműszíjat – Erős András, Kurucz József és Nyul Adonisz – mindhárman savariások – a Rumból érkezett 14 éves László Dánielnek magyaráztak. Nem kétséges, a fiatalember tavasszal a Savariába jelentkezik majd. A Klik Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálatának standjánál pályakereket pörgethettek a gyerekek (a hiányszakmákat sorolták fel a keréken) -, majd a szakmával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk: hol oktatják, hány évig kell tanulni, melyik szakmacsoportba tartozik, és milyen készségek szükségesek hozzá. Kiderült, ha valaki ácsnak, asztalosnak, bádogosnak, hegesztőnek vagy mondjuk kárpitosnak tanul – ezek mind hiányszakmák -, tanulmányi eredménytől függően akár havi 50 ezer forint szakiskolai ösztöndíjat is kaphat.

Dr. Puskás Tivadar és Harangozó Bertalan Bolfán Bálintot kérdezi a Művészeti Szakgimnázium standjánál. Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

- Ma alig van szabad munkaerő a piacon, a munkáltatóknak minden egyes munkavállalóért meg kell küzdeniük – fogalmazott Harangozó Bertalan kormánymegbízott a megnyitón. Utalt arra: a potenciális munkavállalókat fel kell készíteni a munkaerőpiac kihívásaira, a képzésnek ki kell szolgálnia a gazdaság igényeit.

- Egy nemzet, egy megye, egy város jövője attól függ, hogy a fiataljainak milyen lehetőséget mutat az oktatásban – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. Kiemelte: ma a foglalkoztatás igazi kihívása nem a munkahelyteremtés, hanem a munkahelyek betöltése. A fejlődés gátja az, hogy számos területen kevés a szakképzett munkaerő.

Összesen 41 középfokú oktatási és piaci képzőintézmény vállalkozott arra, hogy egészen közelről, élményszerűen mutassa meg a falain belül zajló munkát a kíváncsiaknak. A képzési kiállításhoz szakmai fórum és kiegészítő programok sora kapcsolódott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában