Fertőzésgyanú miatt

2020.04.08. 11:30

Az osztrák tulajdonú cég elbocsátotta a jánosházi munkavállalót, pedig három tesztje negatív

A koronavírus gyanúja miatt elküldtek egy munkavállalót, akinek jánosházi otthonáról hétfőn (április 6-án) vették le a karanténtáblát. Martonné Soponyai Nikolett meséli el a történetét.

Merklin Tímea

Martonné Nikolett: a harmadik tesztje is negatív

Fotó: Unger Tamás

Egy osztrák tulajdonú cég jánosházi telephelyén volt pro­jekt­asszisztens, nagyon szerette ezt a munkahelyet. Férje a vendéglátásban dolgozik, március 22-én, vasárnap 37,2 fokos hőemelkedéssel ment munkába, de este már kutya baja sem volt. Másnap, március 23-án, hétfőn reggel hétre Nikolett is bement dolgozni, semmit nem érzett, amikor elindult otthonról, de tíz órakor belázasodott, ezért hazaküldték.

– A főnököm óránként hívott egy közvetítőn keresztül, ordítozott, hogy biztos elkaptam a vírust, azonnal tesztet kér. Hívtam a háziorvosomat, hogy segítsen. Sikerült beregisztráltatni, március 26-án vették le az első mintát, aminek az eredményét 30-án, hétfőn tudtam meg. Szerencsére negatív lett. Aztán jött a telefonhívás, szintén közvetítőn keresztül: táppénz után ki vagyok rúgva. Imádtam a munkámat, először fel sem tudtam fogni, mit közöltek velem. Két napba telt, mire feldolgoztam. Az indok: felelőtlen magatartás, és hogy megrendült a vezetőség bizalma bennem. Nagyon igazságtalannak érzem. Aznap, amikor hazaküldtek, honnan tudtam volna reggel hétkor, hogy mi lesz velem tíz órakor? Április 1-jén újabb mintát vettek, a teszt szintén negatív lett. Próbáltam elérni az egyik főnökömet, de ő annyit mondott, hogy már nem hajlandó velem beszélni.

Martonné Nikolett: a harmadik tesztje is negatív
Fotó: Unger Tamás

A koronavírusnak már a gyanúja miatt is elbocsá­tották Nikolettet. Ezzel a család összes jövedelmének negyven százaléka esett ki, nem küldi padlóra őket, de végtele­nül rosszulesik. Végkielégítés nem jár, egy évet és három hónapot dolgozott. Kereskedelmi technikus a végzettsége, még nem keresett munkát, még nem kért segítséget. – A rend­őrség mindennap ellen­őrzött, hogy itthon vagyok-e. Ki kellett mennem az utca­ajtóba, és onnan integetni, hogy lássák, én vagyok, itt vagyok. Nagyon rosszul érint ez az egész.

Nikolett azt mondja, nehéz lesz visszarázódni az „életbe” az elszigeteltség után. Reméli, hogy a felvetődő gyanú miatt majd nem félnek tőle az emberek, nem menekülnek el, ha meglátják az utcán. A Face­bookra is kiírta, hogy mi történt vele, egész Jánosháza tudja, hogy karanténban volt. A bezárt napok sem voltak mások, mint a többi: délelőtt tanul a hétéves kislányával, Marinával, ebédet főz, délután a házuk udvarán vannak. A negatív tesztek után nem féltette a gyermekét saját magától.

Kiderült-e azóta, hogy mitől volt a hőemelkedés és a láz? – kérdeztük Nikolettet. Azt felelte, a férje esetében nem tudni, mert azóta sincsen semmi baja. Neki pedig sokszor van mandulagyulladása, a mostani belázasodás előtt két héttel is volt, lehet, hogy erre vezethető vissza. De tény, ami tény: a koronavírustesztje kétszer is negatív lett.

A hatóság április 2-án ismét telefonált, hogy a hétvégén elvégeznek egy újabb tesztet: nemcsak vért vesznek, hanem mintát is a garatból és az orrnyálkahártyáról. Április 6-án, hétfőn kiderült az eredmény: a teszt ismét – harmadszor is – negatív lett, úgyhogy az utcaajtóról lekerülhetett a karanténtábla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában