Program

2 órája

Állati Jó Nap volt Csákánydoroszlón!

Csákánydoroszlón, a Vízi Vándor Látogatóközpontban október elején ismét családok, gyerekek nyüzsögtek. Az Őrségi Nemzeti Park második alkalommal rendezte meg az „Állati jó nap” programot.

Gombos Kálmán

Itt minden „állati” volt, és az Állatok világnapja és az Állatvédelmi Témahét rendezvénysorozathoz kapcsolódott. A Nemzeti Park munkatársai színes programokkal készültek, amelyekre számos környékbeli család ellátogatott. Reggel madárgyűrűzéssel indult a nap: Dr. Havasi Máté segítségével a résztvevők megismerkedhettek énekesmadarainkkal. Megtudták, hogy az emberiséget foglalkoztatta, hogy egyes madárfajok hova tűnnek télen, emiatt alakult ki később a madárgyűrűzés tudománya. A Látogatóközpont mögötti bokrok lakóit közelről is megszemlélhették: erdei pintyet, vörösbegyet, széncinegét, csilpcsalp füzikét.

Állati Jó Nap volt!
Állati Jó Nap volt!
Fotó: VN/Őrségi Nemzeti Park

Állati izgalmas!

Batha Ferenc postagalambász nem egyedül érkezett: a magával hozott postagalambokat nap közben saját kézből engedhették el a résztvevők, amely hihetetlen élmény volt kicsiknek és nagyoknak. A délelőtt folyamán megérkezett a Majorságból Aladár, a csodaszép muraközi mén, akit mindenki ámulattal csodált, a bátrabbak meg is simogathatták. A Nemzeti Park muraközi lóállománya kb. 60 egyedet számlál, amelyeket többek között a fajta fenntartására, bemutatására és népszerűsítésére is hasznosítanak.

Állati Jó Nap volt!
Állati Jó Nap volt!
Fotó: VN/Őrségi Nemzeti Park

Ezután Kiss Fanni a denevérek különleges világába kalauzolt el mindenkit egy előadás keretében. Megtudhattuk, hogy hazánkban 28 denevérfaj él, amelyek közül a legkisebb a szoprán törpedenevér akár egy gyufás skatulyában is elférne. A denevérek - a hozzájuk köthető számos negatív feltételezés miatt – nem tartoznak a legnépszerűbb állatokhoz, de jobban megismerve őket megtanulhatjuk a kölcsönös, konfliktusmentes együttélés szabályait és felismerhetjük a természetben betöltött fontos és pótolhatatlan szerepüket.

Állati Jó Nap volt!
Fotó: VN/Őrségi Nemzeti Park

A program végén a keresőkutyák munkájával ismerkedhettünk meg: a természetvédelemben is használhatjuk hűséges négylábú társainkat egyes veszélyeztetett fajok nyomainak és egyedeinek felkutatására, a mérgezett tetemek keresésére. Az Őrségi Nemzeti Parkban Gruber Ágnes és mudija, Érces a vadmacskák nyomába eredtek, így próbálják felderíteni ennek a rejtőzködő fajnak a jelenlétét.

Állati Jó Nap volt!
Fotó: VN/Őrségi Nemzeti Park

Nap közben környezeti nevelési és természetismereti játékok és a Vas Vármegyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya várta kicsiket és nagyokat a felelős állattartásról szóló játékokkal; Biczó Péter a híres rendőrkutyáról, Kántorról és gazdájáról mesélt az érdeklődőknek.

Állati Jó Nap volt!
Állati Jó Nap volt!
Fotó: VN/Őrségi Nemzeti Park

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában