Megemlékezés

2 órája

A polgárőrök '56 hőseihez hasonlóan áldozatot vállalnak a magyar nemzetért

A polgárőrök az egyéneket, a közösséget és a nemzetet egyaránt szolgálják – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a polgárőrök 1956-os megemlékezésén szombaton Budapesten, írja az MTI.

MW

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Soltész Miklós úgy fogalmazott, a polgárőrök 1956 hőseihez hasonlóan áldozatot vállalnak az egyes emberért, a közösségért és az egész magyar nemzetért. Az államtitkár köszönetet mondott a polgárőrök árvízi védekezés idején nyújtott „professzionális, önzetlen és szívbéli munkájáért”. Mint mondta, többek közt az ő összefogásuknak is köszönhető, hogy alig egy hónappal az árvíz után már „alig emlékszünk rá”, hogy milyen pusztító veszély fenyegette az országot, földjeinket, házainkat és az embereket.

Szavai szerint a védekezésben részt vevők „fantasztikus munkájának” köszönhető, hogy sikerült megvédeni az országot számottevő anyagi áldozat, életveszélyes helyzetek, és főleg halálos emberáldozat nélkül.” Hozzátette: már csak néhány homokzsák emlékeztet a gátakon arra, „hogy micsoda védekezés volt, micsoda összhang volt, micsoda összefogás volt”.

Köszönöm önöknek azt a felelősségteljes, még egyszer hangsúlyozom – embert, életet és vagyont védő munkát, amelyben részt vállaltak

– jelentette ki az államtitkár.

Soltész Miklós felidézte, hogy

a polgárőrség munkatársai a kilenc évvel ezelőtti migránsinvázió idején is kitartóan védték az országot, s egyben egész Európát is.

Rámutatott: a fiatalok számára ma természetes, hogy „szabadságban, demokráciában, nyugalomban, békességben, és a kilencvenes évek előtti időszakhoz képest fantasztikus jólétben” élnek. Éppen ezért hangsúlyozni kell számukra, hogy mindezt 1956 hősei teremtették meg, akik 68 évvel ezelőtt meghozták a szükséges áldozatot. Ha nem tiszteljük, nem becsüljük meg őket, akkor gondok lesznek, mert előbb-utóbb egy nemzedék elkényelmesedik – figyelmeztetett Soltész Miklós, aki szerint fel kell hívni a figyelmet a közösség szolgálatának fontosságára, a polgárőrség munkája pedig erre az egyik legjobb példa.

A rendezvényen átadták az Országos Polgárőr Szövetség kitüntetéseit is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában