A magyar vőfélykedés a Szellemi Kulturális Örökségünk Nemzeti Jegyzékére került

1 órája

Vasi vőfélyek is képviselték az élő hagyományt

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzetközi Napján a Skanzen Vigadóban hirdették ki a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére újonnan felkerült örökségelemeket – tudtuk meg a Szentendrei Skanzen közösségi oldaláról. A rendezvényen vasi vőfélyek is ott voltak.

Merklin Tímea

Vasi vőfélyek Szentendrei Skanzenben tartott ünnepen: Molnár Péter, Varga Csaba „Szőke”, Meskó Krisztián, Varga Albin, Csapó Kristóf és Tóth Tamás

Fotó: VN

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére újonnan felkerült örökségelemeket illető okleveleket Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke adta át a közösségeknek –tájékoztatott a Szentendrei Skanzen Facebookja. Amint arról is, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló 2003-as nemzetközi egyezmény állami feladatainak szakmai koordinálását a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális örökség Magyarországon – ICH Hungary Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága végzi; azonosítja és nyilvántartja az állam területén található szellemi kulturális örökség elemeket. ​A szentendrei ünnepélyes oklevélátadásra hivatalosak voltak a vasi vőfélyek is.

vasi vőfélyek
A vasi vőfélyek is ott voltak a Szentendrei Skanzenben, amikor átadták Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére újonnan felkerült örökségelemeket illető okleveleket 
Fotó: VN

A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén eddig olyan elemek szerepelnek, mint például a solymászat, a mohácsi busójárás, a kékfestés, a szűcshímzés vagy a lipicai lótenyésztés. 

Újonnan a listára került most a magyar vőfélykedés élő hagyománya, a pásztortudás és hagyományok a Bakony és Balaton vidéken, a hadházi lapos káposzta termesztésének és feldolgozásának hagyománya, illetve a tamburazene hagyománya is. 

vasi vőfélyek
A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felkerült most újonnan a magyar vőfélykedés élő hagyománya. Az oklevélátadáson ott voltak a vasi vőfélyek is Fotó: VN

 

Varga Albintól, a gencsapáti hagyományőrzők vezetőjétől - aki a vasi vőfélyek között maga is képviseli az élő hagyományt - megtudtuk: 

- Ott voltunk - több vőfély kollégával Vasból is - az ünnepélyes átadáson! Együtt ünnepelt velünk Molnár Péter  aki a Szellemi Kulturális Örökség szakmai hálózatának tagja, Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke, Csonka-Takács Eszter a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója, a Hagyományok Háza, a népművészeti intézmények és szövetségek vezetői, az Országos Vőfély Szövetség, szakmai szervezetek vezetői képviselői, vőfélyek, pásztorok és sok-sok kedves barátunk!  - mondta örömmel Varga Albin.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában