Kevesebb külföldi munkavállalóra, inkább szakképzett magyar munkaerőre van igény

A személyzeti szolgáltatások területének egyik legnagyobb magyar tulajdonú résztvevője (Man at Work) tapasztalatai azt mutatják, hogy 2024-ben csökkent a cégek munkaerő-kereslete, és azon belül is változások rajzolódnak ki: míg korábban egy rövid időre fellendült a külföldi munkavállalók iránti igény, most leginkább szakképzett munkaerőre, magyar munkavállalókra van kereslet.

Vaol.hu

Idén számos változás történt a munkaerőpiacon. Némi visszafogottság érezhető a kölcsönzésben a partnereinknél is. 2024 hozott kihívásokat, a gazdasági nehézségek mindenkire hatnak – fogalmazott Ottó Csaba ügyvezető. Hozzátette: bár jelenleg a cégek óvatosabban bővülnek – van, ahol most egyáltalán nem is vesznek fel új embereket, csak az elmenőket pótolják –, akkor is döntően a szakképzett magyar munkaerőt keresik. Biztosak vagyunk benne, hogy még idén látunk változásokat a munkaerő-kölcsönzés területén is, legalábbis bizonyos szektorokban – teszi hozzá Baradits Bulcsú üzletágvezető.

szakképzett
Van, ahol most egyáltalán nem is vesznek fel új embereket, csak az elmenőket pótolják, de mindenképpen a szakképzett magyar munkaerőt keresik Fotó: Shutterstock

A szakember véleménye szerint, míg nyáron a vendéglátás vagy a mezőgazdaság terén lehetett fellendülést tapasztalni, úgy most az e-kereskedelem szempontjából várható erős időszak. Közelegnek a Black Friday ajánlatok, amelyek hazánkban nem korlátozódnak egyetlen hétvégére, így a karácsonyi vásárlási láz akár már október végén, november elején elkezdődhet. Több szakképzett munkaerőre lesz szükség a webshopok és nagykereskedések raktáraiba, logisztikai területekre, vagy mondjuk a kiszállítás lebonyolításához, amit egy ponton túl már képtelenség a meglévő munkavállalók továbbterhelésével megoldani: a munkaerő-kölcsönzés egy „húzósabb” év vége esetén is jó megoldás lehet.

Szakképzett munkaerőt közvetítenek

A cégcsoportnak hat irodája van: a Dunántúlon (Szombathelyen is) és Budapesten is jelen vannak. Több mint 200 partner munkáját segítik különböző HR szolgáltatásaikkal, egy év alatt nagyjából 1200 főt közvetítettek munkaerőként, miközben 75 ezer álláskeresőt regisztráltak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában