Összeültek a képviselők

2023.08.31. 19:28

Elfogadta a testület: értéktár létesül Répcelakon

Elfogadta a képviselő-testület a Répcelaki Települési Értéktár Bizottság létrehozására irányuló határozatot – egyebek mellett erről a napirendi pontról is döntött a répcelaki önkormányzat képviselő-testülete csütörtök délutáni, napirend szerinti ülésén.

Polgár Patrícia

Határozat született az értéktár létrehozásáról: ez megadja a kereteket, de az érdemi munka még hátravan, amiben a lakosság közreműködésére is számítanak

Forrás: Winkler Krisztina

– Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert Répcelakon a helytörténeti gyűjtemények felkutatása, feltárása és begyűjtése. Ezeknek is köszönhetően bebizonyosodott, hogy Répcelakon számos érték található, amiket jó lenne összegyűjteni – fogalmazott Boros András, a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, aki hozzátette: elsőként annak szeretett volna utána járni, hogy létezik-e Répcelakon ilyen bizottság. Amikor kiderült, hogy nem, rögtön felkereste a város polgármesterét az alapítás ötletével, Szabó József pedig támogatásáról biztosította a művelődési ház igazgatóját, akit egyúttal megbízott a bizottság létrehozásával. 

Az alapítás feltétele a minimálisan háromfős taglétszám, így a települési értéktár bizottság leendő elnöke – Boros András – két, a helytörténetben jártas városlakót kért fel a tagságra: egyrészt Biczó Ferenc amatőr helytörténészt, helytörténeti gyűjtőt, másrészt Smidéliusz Lászlót, akinek a felmenői több generációra visszamenőleg Répcelakon éltek, édesapja volt egykor a település evangélikus lelkésze. Emellett neki komoly gyűjteménye van a település múltjáról. A csütörtöki ülésen határozat született az értéktár létrehozásáról, az érdemi munka azonban még hátravan: a bizottsági tagok nekilátnak a helyi értékek összegyűjtéséhez, amelyhez a lakosoktól is várják az ajánlásokat – tudtuk meg Boros Andrástól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában