Államtitkári látogatás Szombathelyen

2024.05.28. 11:41

Maruzsa Zoltán: Itt van a pénz, csak nem kapták meg az óvodapedagógusok - frissítve

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a szombathelyi óvodapedagógusok béremelése kapcsán kialakult ügyben Szombathelyen.

Cseh-Egyed Bernadett

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján dr. Hende Csaba és Illés Károly

Fotó: Cseh Gábor

Dr. Maruzsa Zoltán szerint megalapozatlan az önkormányzat állítása, miszerint nem kapták meg az ezzel járó többletforrást. Itt van az a pénz, csak nem osztották ki.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő szombathelyiként bocsánatot kért dr. Nemény András polgármester és az ügyben eljárt alpolgármester nevében. 

Lapunk is beszámolt róla: nem kapták meg a 32,2 százalékos bérfejlesztést a szombathelyi óvodapedagógusok, mert a baloldali vezetésű önkormányzat nem fizette ki. A szombathelyi óvónők átlagos bruttó bére mintegy 50 ezer forinttal kevesebb, mint az országos átlag.  

A pedagógusok béremelése kapcsán számos levelet kaptam önkormányzatoktól, de egyedül dr. Nemény András polgármester jelezte, hogy az átlagosan 32,2 százalékos béremeléshez a kormány részéről biztosított fedezet nem elegendő - mondta a keddi rendkívüli sajtótájékoztatón dr. Maruzsa Zoltán államtitkár, aki ezután felidézte: vizsgálatot indított az ügyben.

A kincstári adatok szerint a város 2024-ben csaknem 589 millió forinttal többet kapott pedagógus béremelés céljából, mint tavaly, ez az összeg mintegy 33,07 százalékkal magasabb az előző évinél. Világossá vált számára azonban az is, valami nem stimmel: míg országos átlagban bruttó 630 ezer forintra emelkedett az óvodapedagógusok bére, ez az összeg Szombathelyen 582ezer forint.   Hol van akkor a többi pénz? 

Dr. Maruzsa Zoltán kifejtette: valamennyi szombathelyi óvodapedagógus bérét kikérték, majd összehasonlították a középértéknek tekinthető novemberi és az idei februári összegeket. Ebből kitűnik: a havi bértömeg a régi kifizetésekkel 101, az újakkal 127 millió forint volt. Ez 11 hónapra vetítve 1 milliárd 263 millió, illetve 1 milliárd 585 forintos összeget jelent, a különbözet 321 millió forint. Ennyivel ad tehát többet az önkormányzat az óvodapedagógusoknak idén a tavalyi évhez képest, miközben a város ezen a jogcímen 588 millió forint többletet kapott. A kiosztott pénz és a megkapott forrás eltér egymástól - húzta alá az államtitkár.

Szólt arról is, ha az összegből levonják a gyermekvédelmi intézeteknek járó 59 millió forintot és a GAMESZ által meghatározott plusz fizetésekre fordítandó 25 millió forintot, akkor is ott kell lennie még 148 millió forintnak a város számláján.  

A város jogszabályt nem sértett. A kormányzat struktúrájában van mozgástér. A későbbiekben többféle módon, akár jutalmak formájában is teljesíthető a kifizetés. Nem megalapozott ugyanakkor az állítás, hogy nem elég a béremeléskere a kormány által biztosított fedezet - magyarázta dr. Maruzsa Zoltán. 

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy a szombathelyi óvódapedagósokhoz nem jutott el az a pénzt, amit az államkincstáron keresztül a kormány a városnak biztosított. 

- Szakmailag hozzá nem értő városvezetése van Szombathelynek, ráadásul rossz reflexből azonnal politikai támadást indított a kormányzat felé. Ezen kell változtatni június 9-én. Olyan polgármestert kell Szombathelynek választani, aki képes a bankszámák bonyolult világában kiigazodni, és aki jó kapcsolatot ápol a kormányzattal - fogalmazott.  

Dr. Maruzsa Zoltán sajtótájékoztatóján elhangzottakra dr. László Győző szombathelyi alpolgármester közleményben reagált. Arról itt írtunk részletesen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában