Árhullám 2024

2024.09.16. 19:44

Győr-Moson-Sopronban segítik az árvíz elleni védekezést a szombathelyi vízügyesek is

Vaol.hu

Forrás: Facebook/Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF

Ismert, a napok óta tartó esőzéseknek meglett a hatása, hatalmas árhullám érkezik hazánk felé. Szerencsére megnyugtató a helyzet a Rába vasi szakaszán, Ausztriában azonban nagyobb a baj, ott már több halálos áldozatot is követelt a szeszélyes időjárás és az áradások. Mint arról beszámoltunk, hétfőn az alsó-ausztriai rendőrség két halálesetről számolt be: egyikük Höbersdorfban (Korneuburgi járás), másikuk  Untermarkersdorfban (St. Pölten körzet) rekedtek a víztömegek miatt – számolt be a noe.ORF.at.

Vasban némileg fellégezhettünk, Győr-Moson-Sopron vármegyében azonban nagy erőkkel védekeznek az érkező árhullámok ellen.

- A Magyar Honvédség felkészült, tesszük a dolgunkat a vízügyi szakemberek irányítása mellett. Jelenleg ezen a helyszínen százötven katona teljesít szolgálatot a gátakon – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn a Nagy István agrárminiszterrel, a térség országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajtánál - olvasható a kisalfold.hu-n.

– Folyamatosan jön a csapadék, a bécsi medencében esett nagyon sok eső. Ami azt jelenti, hogy elsősorban a Lajtán és a Dunán fenyeget minket, hogy elérjük a 2013-as, illetve itt Mosonmagyaróvárnál az 1997-es és 2009-es árvizek szintjét. A honvédség kész van, itt van, számíthatnak ránk, vigyázunk Önökre – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Forrás: kisalfold.hu

– Magasítják a gátakat homokzsákokkal, lezárták azokat a zsilipeket, amelyek a városba vinnék a vizet, így a Malom-ági Lajta vízszintje alacsony, pontosan azért, hogy megvédjük az értékeket. Így ha egy-másfél nap tetőzik a Lajta, és veszélybe kerülne a város biztonsága, megvannak a tervek arra, hogy szükségtározókat nyissunk és termőföldekre elvezessük azt a mennyiségű vizet, ami Mosonmagyaróvárt veszélyeztetné – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Az országgyűlési képviselő arra is kitért, hogy sokan jelentkeznek önkéntes munkára, és javasolta, hogy aki segíteni szeretne, jelezze azt a polgármesteri hivatalban. A Lajtán egyébként Mosonmagyaróvárnál hétfőn hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget rendelték el az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Közösségi oldalán az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölt részleteket. Mint írják, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik és koordinálja a védelmi előkészületeket. A vízügy munkatársai a frissülő adatokhoz igazítva állandóan finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt is. Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakembereink is. Az esti órákban megosztott bejegyzésből kiderül, érkeztek vízügyesek Miskolcról, Szegedről, Gyuláról és vármegyénkből, Szombathelyről is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában