Fejlemény

2024.06.14. 18:02

A 2025/2026-os tanévtől új fenntartó veheti át a váti iskolát

Mint arról korábban beszámoltunk, kedden este érkezett a hír, miszerint mégsem szűnik meg a Táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola Váti Tagintézménye felső tagozata. Pup Józseftől, Vát polgármesterétől megtudtuk: a következő tanévben az iskola a korábbiak szerint működik tovább, a 2025/2026-os tanévtől pedig a Szombathelyi Egyházmegye veheti át az intézmény irányítását.

Polgár Patrícia

Forrás: VN/archív

Még tavasszal írtunk róla, hogy felmerült a megszüntetés ténye, ám akkor a szülők petíciót indítottak a felső tagozat megmaradásáért, ugyanis úgy gondolták, ha az megszűnik, veszélybe kerülhet az iskola fennmaradása. A megszüntetés oka egyébként az lett volna, hogy az intézmény a törvényben előírtnál kevesebb létszámmal működik évek óta.

Pup Józsefet, Vát polgármesterét pénteken délután értük utol telefonon, amikor is elmondta: az iskolában sajnos valójában ez a probléma áll fenn több, mint tíz éve, egy-egy osztály esetében korábban is felmerült az átszervezés lehetősége, ezzel együtt, jelenleg több a felsős gyermek Váton, mint tíz éve – a Szombathelyi Tankerületi Központ tájékoztatása szerint 82 diákkal indul a tanév.

Azt is hozzátette, a minimális, osztályonként elvárt 14 fős tanulói létszám éveken belül teljesülhet, ugyanis – főként a CSOK-nak köszönhetően – sok fiatal, kisgyermekes család költözött Vátra, a gyerekeik pedig hamarosan elérik az iskolás kort.

Kedden este a váti önkormányzat közösségi oldalán mondtak köszönetet Ágh Péter országgyűlési képviselő közbenjárásáért. Pup József nekünk is elmondta: eddig akármilyen problémával keresték meg Ágh Pétert, ő mindig igyekezett segíteni rajtuk.
Kérdésünkre, miszerint az iskola a korábbiakhoz hasonlóan működik-e tovább, a polgármester elmondta: a szeptemberben induló tanévet a korábbiakhoz hasonló rendszerben kezdik meg, a 2025-2026-os tanévtől pedig a Szombathelyi Egyházmegye veszi át az intézményt, azért nem előbb, mert törvényileg az egyházmegye február 28-áig jelezheti a tankerület felé, ha át kíván venni egy intézményt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában