Civil összefogás

2024.06.29. 14:44

Tanulással a jövőjükért - Vasi gyermekotthonokban élő gyermekeket díjaztak - fotók

A „Tanulással a jövőnkért" pályázatot először hirdette meg a Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Vas Vármegye civilek kezdeményezésére. 600 ezer forintot osztottak ki a gyerekek között tanulmányi eredmény, magatartás, és a pályázó által beadott pályázati anyag alapján.

Csabai Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Az ünnepélyes eredményhirdetést a kőszegi Borostyánkő Gyermekotthonban tartották tegnap. Szabó Anita, a Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Vas Vármegye intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a pályázat megálmodójával,  Dr. Szendrő-Németh Tamással már 20 éve van együttműködése az intézménynek - ekkor indult el a karácsonyi ajándékozási akció, ami azóta országos szintűvé nőtte ki magát. 

gyermekotthon
Vasi gyermekotthonokban élő gyermekeket díjaztak
Forrás: Unger Tamás

Vasi gyermekotthonokban élő gyermekeket díjaztak

- Tamás év elején keresett meg azzal, hogy mit szólnék hozzá, ha százezer forintot felajánlana egy gyereknek, aki jól tanul. Én is nagyon régóta gondolkoztam valamilyen tanulási ösztöndíjban, így találkoztak az elképzeléseink. Kihirdettem a hat gyermekotthon között a pályázatot, Tamás öt további adományozót kutatott fel, így minden vasi gyermekotthonban hirdethettünk egy győztes pályázót. Köszönjük Dr. Szendrő-Németh Tamásnak a pályázat megálmodását és a további támogatóknak: Kovács Tibornak, Rácz Elemérnek, Piri Józsefnek, Geosits Tibornak és Németh Szabolcsnak - fogalmazott Szabó Anita. Ezt követően átadta a figyelmet a gyerekeknek, akik rendkívül megható ünnepi műsorral készültek.

A Vadvirág Fesztivál énekversenyének győztese, Horváth Krisztofer is énekelt, aki egy országos tehetségkutatóban méreti meg magát a közeljövőben, róla itt írtunk. Ezen kívül ismert magyar versek is elhangzottak, végül közösen énekelték el a kicsik a Tavaszi szél vizet áraszt c. dalt – egyikük gitárral kísérte a dallamot.

A pályázatot azért hoztuk létre, hogy megmutassuk ezeknek a gyerekeknek, hogyha beleteszik valamibe a munkát és kitartóak, akkor az életben is meg fogják állni a helyüket – fogalmazott Dr. Szendrő-Németh Tamás, a pályázat megálmodója.

- Tudjuk, hogy nem egyszerű a mai világban boldogulni, de higgyétek el, ha ugyanilyen szorgalmasak és kitartóak lesztek, mint a pályázat leadásánál, meg fogjátok találni a helyeteket a világban – mondta a gyerekeknek, majd újra átadta a szót Szabó Anita intézményvezetőnek, aki Benki Krisztina helyettessel együtt eredményt hirdetett és megnevezte azokat a gyerekeket, akik elnyerték a százezer forintos pénzjutalmat. Senki nem távozott üres kézzel, ugyanis minden pályázó kapott ajándékutalványt, mint mondták, ezzel akarták kifejezni: minden gyermek munkáját és motivációját értékelik. 

28 gyermekotthonban élő adta be saját kézzel írott anyagát: egy előre szerkesztett pályázati adatlapot kellett kitölteniük, melyben rövid és hosszú távú céljaikról, motivációikról, környezetvédelemről kérdezték a gyerekeket. Ezen kívül az igazolatlan hiányzások száma, az iskolai eredmények, a magatartás és a nevelők jellemzése döntött.

A százezer forintos pénzjutalmat nyerték el:

  • Bóbita Lakásotthon: Havasi András
  • Százholdas Pagony Különleges Gyermekotthon Rumi Telephelye: Mocsár Zoltán
  • Gólyafészek Gyermekotthon, Gencsapáti: Horváth Vanda
  • Ernuszt Kelemen Gyermekotthon, Gencsapáti: Németh Kristóf
  • Millennium Speciális Gyermekotthon, Ikervár: Boros Márk
  • Borostyánkő Gyermekotthon, Kőszeg: Baranyai Loretta Kitti

Ajándékutalványt vehetett át:

  • Bóbita Lakásotthon: Kustánczki Marcell
  • Százholdas Pagony Különleges Gyermekotthon Rumi Telephelye: Horváth Kata, Ments Mercédesz 
  • Gólyafészek Gyermekotthon, Gencsapáti: Bencsics Martin
  • Ernuszt Kelemen Gyermekotthon, Gencsapáti:  Német Kamilla, Berki Dalma
  • Millennium Speciális Gyermekotthon, Ikervár: Paksa Pál Rudolf
  • Borostyánkő Gyermekotthon, Kőszeg: Pintér Vivien, Szabó Bálint, Nagy Martina Erzsébet, Szilvás Hortenzia Arzénia, Tóth Csenge Mira, Fazekas Jázmin, Feka Mirella, Horváth Adrián Máté, Horváth Alajos, Horváth Csaba, Feka Boglárka Róza, Feka Angyalka, Burka Fernandó, Csorba Gyula, Csorba Rikardó.

Különdíjat vehetett át:

  • Borostyánkő Gyermekotthon, Kőszeg: Pintér Vivien

Szabó Anita és Dr. Szendrő-Németh Tamás kérdésünkre megerősítették: jövőre is lesz ilyen pályázat, hagyományteremtő céllal hozták létre az akciót és hosszú távon az lenne a cél, hogy országos szintűvé nője ki magát a „Tanulással a jövőnkért" pályázat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában