Fazekasnap

2024.07.14. 12:44

Fazekas Napok Magyarszombatfán - Az értékmegőrzés a fontos, nem a profit

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a 23. alkalommal megrendezett Nemzetközi Fazekas Fesztivál és Vásár ezúttal is hozta a megszokott színvonalat: mind a műsor, mind pedig az eladásra kínált termékek magas nívót képviseltek. Emellett pedig idén egy különlegesség is színesítette a palettát, ugyanis egyszerre 53 fazekas korongozott az Őrségi Kerámia Látogatóközpont udvarán, ami hitelesített magyar rekordot jelent és még akár a Guinness-rekordok közé is bekerülhet.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: Szendi Péter

A már megszokott forgatókönyv szerint pénteken kezdődött és vasárnap ért véget a Magyarszombatfán megrendezett Nemzetközi Fazekas Napok és Vásár programkínálata. Az első nap lényegében a ráhangolódás jegyében telt: egy konferencia és több zenés esemény várta az érdeklődőket, akik természetesen már a közel 50 árus minőségi portékájából is válogathattak. A prímet viszont idén is a szombati nap vitte, melynek két csúcspontja is lett. Az első a délutáni rekordkísérlet volt a az Őrségi Kerámia Látogatóközpont területén, ahol végül egy helyszínen, egy időben összesen 53 fazekas korongozott, amit végül hivatalos magyar rekordnak minősítettek a „tömegszerűségi” kategóriában. Az már a szervezőkön múlik, hogy megpróbálják-e ezt Guinness-rekordnak is elismertetni.

- Nagyon örülünk annak, hogy sikerült a rekordkísérlet, amivel szerettük volna egy kicsit összehozni a szakma képviselőit, emellett persze a nagyközönségnek is meg akartuk mutatni a munkájukat. Az itt elkészült művekből majd a kiégetésük után egy külön kiállítást szervezünk. Úgy tervezzük, hogy jövőre már nemzetközivé tesszük ezt az eseményt és külföldi fazekasokkal kiegészülve meg szeretnénk dönteni az idei rekordot – fogalmazott Apagyi Zsolt ügyvezető, aki kiemelte: hagyományteremtő szándékkal hozták létre a rendezvényüket, amivel ezt követően minden évben szeretnék a fazekas napok színvonalát emelni, bővíteni.

A szombati nap másik csúcspontja egyértelműen az esti látványégetés volt, melyre alaposan megtelt a rendezvénytér. Aki pedig eljött, nem is csalódott, ugyanis remek látványt nyújtottak a különböző méretű és súlyú, szinte világító fazekasipari termékek. Volt amelyik 196 centiméteres magasságával hívta fel magára a figyelmet, de olyan is akadt, melynek a körmérete volt szinte egyedülálló.

 

- Gyakorlatilag olyan tárgyakat égettünk ki, amelyek valamilyen szempont alapján különlegességet jelentenek. Volt köztük például amfora és szobor is. Nem csoda, hogy több százan csodálták meg az esti programot. Amúgy idén is nagyjából 50 árus érkezett hozzánk, ami lényegében maximális kihasználtságot jelent. Kiemelném, hogy szűrjük a résztvevőket, ami a magas színvonal megtartását szolgálja. Számunkra az értékmegőrzés fontosabb, mint a profit. Szerintem többek között ez az, ami a magyarszombatfai eseményt

megkülönbözteti a többi hasonlótól – összegezte a célokat Albert Attila polgármester. Hozzátette: minden valószínűség szerint ennek köszönhetik azt, hogy a Nemzetközi Fazekas Napok és Vásár 23 éve töretlenül őrzi a népszerűségét. Ez pedig ugyanúgy igaz a vendégekre, mint a fazekasokra, ugyanis idén is az ország egész területéről érkeztek árusok és persze érdeklődők, vásárlók is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában