Hőség

2024.07.19. 20:00

Fennakadásokat okoz a vonatközlekedésben az extrém hőség - Válaszolt kérdéseinkre a MÁV

Az elmúlt napok, hetek kánikulai időjárásában az, aki vonattal közlekedik, bizonyára tapasztalt fennakadásokat a vasúti közlekedésben: egyes járatok kisebb-nagyobb késésekkel indulnak, de vannak olyanok is, amelyek teljesen kimaradnak. A MÁV-VOLÁN-csoportnál érdeklődtünk a késések okáról.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága egy héttel ezelőtt adott ki közleményt, amelyben lényegében arra kérték az utasokat, hogy az extrém hőség idején ne a vasúti közlekedést válasszák, ha oda is szeretnének érni úticéljukra. Akkor leírták: „a huzamos idejű magas hőhatás nem kíméli a többnyire túlkoros vasúti járműveket és berendezéseket sem, amelyek ilyenkor könnyebben és gyakrabban meghibásodhatnak.” Ezzel szemben, közleményükből kiderül, hogy buszállományuk 84 százaléka klímával felszerelt, ezeket ajánlották inkább utazásra.

- A szélsőséges forró időjárási körülmények közepette az ilyenkor szokásosnál valóban több műszaki problémából vagy – a hőséggel szintén összefüggésbe hozható – balesetből fakadó üzemeltetési kihívással találkozunk. E problémák egy része az utasok oldalán – minden igyekezetünk ellenére – késést, ritkább esetben járatkimaradást okoz – ismerte el a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. Hozzáteszik, mindent elkövetnek azért, hogy kezeljék az extrém forróság okozta problémákat, fenntartsák a vasúti közlekedés folyamatosságát, és biztosítsák az utazáshoz a biztonságos körülményeket. Egyúttal a járatkimaradásokért utasaik elnézését kérik és biztosítják őket arról: vonatpótlás esetén mindig arra törekszenek, hogy a pótlás légkondicionált autóbuszokkal történjen meg.

Kiemelik, hogy a MÁV Zrt. Vas vármegyében csak a Porpác-Celldömölk-Jánosháza szakaszt kezeli. A MÁV-START Zrt. csak a Bakony, Dráva, Mura és Savaria InterCity, valamint a Pannónia InterRégió vonatokat közlekedteti a megyében. Ezek a távolsági járatok a hálózat más részén történő havária helyzetek, esetleges jármű- és pályahibák miatt közlekedhetnek késéssel. A késéseket tovább fokozhatja, hogy a Szombathely-Porpác szakasz kivételével egyvágányú a hálózat a vármegyében, így amennyiben egy járat késéssel közlekedik, úgy az ellenkező irányba közlekedő, pontos vonatnak is meg kell várnia a vonatkeresztezésre alkalmas állomáson, amely késést generálhat.

A MÁV kéri az utasokat, hogy feltétlenül elegendő folyadékkal induljanak útnak, illetve indulás előtt mindenképp tájékozódjanak, hogy esetleg milyen aktuális zavarhelyzetek vannak a hálózaton. Hozzáteszik: ha utazás ütemezése a napon belül rugalmas, akkor a reggeli és esti órákat javasolják utazásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában