Helyi közélet

2024.07.26. 08:00

Különleges Radó-dokumentumok kerültek Répcelakra

Különleges dokumentumok kerültek a répcelaki Radó Kálmán Egyesület tulajdonába. Egy péceli hölgy adományaként csaknem kétszáz éves levelezések és dokumentumok érkeztek Répcelakra, sőt, lehetséges, hogy egy megközelítőleg hétszáz éves irat is az anyagok között van – ezt jelenleg szakember vizsgálja.

Polgár Patrícia

A dokumentumok ezidáig egy péceli hölgy birtokában voltak, ő ajánlotta fel az egyesület számára. Jelenleg az iratok vizsgálata kezdetleges fázisban van, előbb dr. Smidéliusz László, helytörténettel is foglalkozó helyi lakos kezdte tanulmányozni azokat. A gyűjtemény jelentős részét a Radó Kálmán egykori császár és királyi kamarás, valóságos belső titkos tanácsos, főispán, egyházi felügyelő, földbirtokos édesapja, Radó Lajos számára írt, 1830 és 1860 környékén íródott levelek adják, ám az egyesület tagjai egy érdekes, latin nyelvű dokumentumra is bukkantak a tanulmányozás közben. Az oklevél feltehető, hogy az 1300-as évek végén íródott. Ennek a vizsgálatára dr. Feiszt György történész-levéltárost kérték fel, ami jelenleg még folyamatban van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában