Ma Nemzeti Vágta előfutamot rendez Szemenye

2024.07.21. 11:33

Lovasünnep Szemenyén – Pintér Tibor Tenya és Gazdik Dávid esőben is megcsinálták a show-t - fotók, videó

A község önkormányzata és a helyi csárda szervezésében hétvégén rendezik az III. Szemenyei Lovas napokat és vasárnap Vasban először a Nemzeti Vágta előfutamaként az I. Szemenyei Vágtát. A Musicalek, operettek lóhátról előadással Pintér Tibor Tenya, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója és Gazdik Dávid, egyik fiatal művésze érkeztek szombat délután a lovasnapokra.

Tóth Katalin

Fotó: Szendi Péter

A csárda mögött több hektárnyi területen az idén is lovas bemutatókkal, koncertekkel, kézműves vásárral várják a látogatókat, akik a szombat délutáni fajtabemutatókon megismerkedhettek a klasszikus magyar, hidegvérű muraközi; a Magyarországon kitenyésztett, sokoldalú nóniusz, a nagy munkabírású, szépségéről híres lipicai és a Kárpátok pónijának is hívott, szívós hucul fajtákkal.

A megnyitón Simonka Laura, az egyik fő szervező családjuk nevében köszöntötte a megjelenteket, és idézte fel: három éve fogalmazódott meg bennük, hogy kezdeniük kell valamit a hely adta lehetőségekkel és a sok éven át kiépített lovas és hagyományőrző kapcsolataikkal. Holler Ferenc polgármesterhez fordultak, aki támogatta elképzelésüket, így született meg a lovasnapok rendezvény, amelyet hagyományteremtőnek szántak, és ami minden évben tartogat újdonságot. A polgármester is a Simonka család és az önkormányzat összefogását emelte ki, valamint azt, hogy mostanra már az egész hétvégét kitöltő, változatos, sokrétű programsorral várják a lovak és a lovassportok kedvelőit. Szombaton tartották a település falunapját is – a szemenyei vendégeknek egytálételt kínáltak a sátrak alatt.

Szijártó László, a Vas vármegyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának elnöke nyitotta meg a lovasnapokat. A szervezőket úgy méltatta: nem kis bravúrt hajtottak végre azzal, hogy a Nemzeti Vágta előfutamát Szemenyébe tudták hozni.

A Musicalek, operettek lóhátról előadással Pintér Tibor Tenya, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója és Gazdik Dávid, egyik fiatal művésze fő bázisukról, Mórahalomról érkeztek délután a Szemenyei lovasnapokra. Nem ijesztették meg őket a felhők és az eső – megcsinálták a show-t. 

A megnyitón még csak szemerkélt, aztán egyre jobban eleredt az eső – Pintér Tibor csak arra kérte a vágtapálya előtt gyülekező, esernyőt tartó nézőket: ha tudnak, tapsoljanak. Sorban hangzottak fel a dalok: a Rómeó és Júlia musicalből Verona hercegének éneke, utána A világ vadlova című magyar népdal feldolgozása, A dzsinn dala az Aladdin musicalből és Erkel Ferenc Bánk bánjának leghíresebb áriája, a Hazám, hazám. Nehéz mutatványt, szabadidomítás-trükköket is bemutatott andalúz lován Pintér Tibor. Szállj, szállj sólyom szárnyán – énekelte a végén, aztán a közönséget is bevonta az Edda dalára, a Kör közepén állok nótára.

Az esős szombatot napsütéses vasárnap váltja. Lesz csikós és puszta ötös, lovasíjász és szabad idomítás bemutató, lovagoltatás a Derű Lovasudvar közreműködésével, és lehet majd lovaskocsikázni őshonos szürke marhák között. Délután felnőttek, kishuszárok és huszárgyerekek is indulnak a Nemzeti Vágta Szemenyei Előfutamán. Érdemes kilátogatni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában