Szép eredmény

2024.07.01. 09:00

Második helyezett lett a szombathelyi Dirty Blocks a World Robot Olympiad nemzeti döntőjén

Második helyezett lett a Dirty Blocks, a Horváth Mihály–Vincze Bence páros a World Robot Olympiad nemzeti döntőjén. Szeptemberben kategóriájukban ők képviselhetik Magyarországot az olaszországi Open Championship Italy versenyen.

Vaol.hu

Forrás: VN/Vincze Zoltán

Június 28–29-én rendezték meg Győrben a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi versenysorozat nemzeti döntőjét, melyen az elmúlt évekhez hasonlóan előzetes eredményei alapján a szombathelyi Dirty Blocks csapat is indult. Az immár kilencedikes Horváth Mihály–Vincze Bence páros az idei versenyszezonban már a Robomission Senior (15–19 év) kategóriában versenyzett.

Forrás: VN/Vincze Zoltán

A WRO-feladat témája a katasztrófavédelemhez kapcsolódott. A Senior korosztály pályáján a robotnak egy természeti csapás után segítenie kellett a város helyreállításában: az épületek újjáépítésében, a törmelék feltakarításában, a vízvezeték-hálózat megjavításában. Az összetett programozást igénylő feladat végrehajtására a többféle funkció ellátására képes robotnak kettő perc állt rendelkezésére. 

A verseny első napján a csapatoknak egy meglepetés feladatot is meg kellett oldaniuk. Telepíteni kellett egy új mobil átjátszóállomást a kommunikáció helyreállítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a korábban megírt program módosításával újabb feladatot kellett elvégeztetni a robottal.

A második napon pedig új kihívásként a versenyzőknek a helyszínen ismertetett feladatot kellett a robottal megoldatniuk. Ez a versenyrész az építési és programozási ismereteken kívül gyors reagálási képességet, kreativitást és higgadtságot kívánt. Bence és Misi rendelkezik ezekkel a képességekkel, így a nemzeti döntő 2. helyezettjeként szeptember 25. és 28. között kategóriájukban ők képviselhetik hazánkat az olaszországi Open Championship Italy versenyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában