Fejlemény

2024.07.04. 07:00

Lesz-e légi szúnyoggyérítés Vasban? - Az önkormányzatok rendelhetik meg, több helyen engedélyezték is

Több vasi településen megadta az engedélyt a légi szúnyogirtáshoz használt vegyszerre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNK).

Csabai Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Ahogy megírtuk, a vasiak egyre jobban szenvednek a Rába és Pinka áradása utáni szúnyoginváziótól. Múlt héten földi gyérítést végzett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az NNK időközben pedig több vasi településen engedélyezte annak a vegyszernek a használatát, ami a légi szúnyogirtáshoz szükséges. Szombathelyen, Vasváron, Szentgotthárdon, Körmenden, Répcelakon és Celldömölkön is engedélyezett a légi szúnyogirtás, emellett több folyó és patak menti kistelepülés szerepel az NNK listáján. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel t. alezredes érdeklődésünkre elmondta, a felsorolt településeken nemcsak a katasztrófavédelem által koordinált gyérítés végezhető légi úton, hanem a települések által végzett is. Minden önkormányzatnak nemcsak lehetősége, hanem feladata is saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen – tudtuk meg a válaszból. 

Egyelőre így irtják a szúnyogokat Csákánydoroszlón
Forrás: Szendi Péter

Stepics Anita, Körmend jegyzője tragikusként írta le a helyi szúnyoghelyzetet. Mint írta, Bebes István polgármester az árvíz után azonnal jelezte az igényt a légi gyérítésre. Többszöri elutasítás után most Körmend is zöld utat kapott, az önkormányzat saját finanszírozásból megkeresett egy vállalkozót, aki a napokban nyújtotta be jóváhagyásra az irtás menetét tartalmazó védekezési tervet, annak jóváhagyása után szállhat fel. Csákánydoroszlón hasonló a helyzet: a légi irtást végző vállalkozóval korábban felvették a kapcsolatot, aki jelezte, hogy azonnal kéri az engedélyt, ha lehetséges lesz a légi irtás. Az engedély birtokában azonnal megrendeljük a munkát, amit az önkormányzat fog fizetni – tájékoztatott Horváth István polgármester. Vasvár is megrendelte a légi gyérítést. Császár István, Vasszentmihály polgármestere úgy fogalmazott, amennyiben lehetséges, ők is élni fognak a lehetőséggel. – 2023-ban minden követ megmozgattunk légi szúnyoggyérítéssel kapcsolatban, még magáncéggel is megpróbáltuk, akár úgy is, hogy ki kellett volna fizetnünk a teljes költséget, de még úgy sem sikerült – fogalmazott a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy Vasszentmihály határában folyik a Rába, valamint a Vörös-patak és a Lahn-patak. 

A település közelében van jó néhány kavicsbányató, amelyek szintén ideális környezetet biztosítanak a szúnyogok szaporodásához. Múlt héten náluk is volt földi szúnyoggyérítés, de annak hatását nem érzékelték, ugyanolyan súlyos a helyzet, mint azt megelőzően. Lassan elviselhetetlen a helyzet Csörötneken is. A kisgyermekes szülők panaszkodnak. Félnek a hazánkban is megjelent invazív fajok csípései által terjesztett betegségektől. A felnőtt lakosság is szenved, gyakorlatilag a kertekben, gyümölcsösökben képtelenség az esti hűvösebb időben munkát végezni, arról már ne is beszéljünk, hogy a napi fáradalmak kipihenése céljából a teraszon történő esti beszélgetés, vagy egy kerti parti megrendezésének az esélye a nullához konvergál. Összességében mindenképp komolyabb beavatkozásra, légi gyérítésre lenne szükség – nyilatkozta lapunknak Kocsis Zsolt polgármester. Kis település lévén a légi irtásra nincs anyagi fedezetük, így náluk csak abban az esetben lehet légi irtás, ha azt a központi költségvetés fedezi. 

Kocsis Zsolt szerint érdemes lenne akár a vis maior alapot erre a célra is megnyitni – szerinte a kialakult helyzet tekinthető annak, hisz nagyrészt az áradások következménye. De ez központi döntés függvénye. Rábagyarmat Község Önkormányzata is levélben kérte a katasztrófavédelmi főigazgatóságtól a légi gyérítést. – Kis önkormányzat lévén a település nem rendelkezik saját forrással a probléma megoldására, így külön engedélyt nem kértünk. Számunkra mindenképp a központilag megrendelt, és finanszírozott szúnyoggyérítés, vagy erre a célra biztosított központi forrás rendelkezésre bocsátása lenne a megoldás – mondta Horváthné Boldizsár Borbála polgármester. – Annyi a szúnyog a településen, hogy már nemcsak a kora reggeli és esti órákban, hanem nappal is jelen vannak. Nem lehet a szabadban tartózkodni – összegezte helyzetüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában