Jubileum

2024.08.24. 11:27

Együtt, mint a méhek - 100 éves a sárvári méhészek egyesülete - fotók

Benkő Sándor

Forrás: Benkő Sándor

1924. augusztus 23-án Sárváron alakult meg Sárváron a Mészáros vendéglőben a Sárvári Járási Méhész Egyesület. Jogi utódja a Sárvár és Vidéke Méhészegyesület megalakulása után éppen 100 évvel később tartotta jubileumi rendezvénysorozatának első programját. A Nádasdy-vár lovagtermében rendezték meg a helyi méhészet 100 éves történetét filmen és könyvben. A bemutató kezdetén Kondora István polgármester, és Lászka István Attila, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökségi tagja köszöntötte a pótszékeket is megtöltő megjelenteket. 

A megnyitó ceremóniát követően Kelemen Balázs, az „Évgyűrűk” című film forgatókönyvének írója, és Neuliszt Áron operatőr (rendezte: Vidra Virág) beszélgettek a film létrejöttének körülményeiről, a másféléves munka érdekesebb pillanatiról. A film levetítése után a Méhészegyesület 100 évét bemutató „Együtt, mint a méhek” című kötetről beszélgetett Bődi Piroska, a könyvtár vezetője Kelemen Balázzsal, a könyv szerzőjével Kelemen Balázsnak, és a Szülőföld könyvkiadónak köszönhetően jött létre a szép kiadású, tartalmas kötet. Makrai Attila, az egyesület elnöke emléklapokkal köszönte meg a támogatóknak a film és a könyv létrejöttéhez nyújtott segítséget. A rendezvényen közreműködött az Álomlátók zenekar.

A jubileumi rendezvények szeptember első hétvégéjén folytatódnak: 6-án pénteken a Nádasdy-vár könyvtárában „100 év 1000 tett” címmel nyílik kiállítás. Szombaton délelőtt a Posta téren folytatódnak a programok, a többi között lesz vásár, méhész szentmise, megemlékezés az arborétumban az elmúlás fájánál az egykori méhészekről. Délután előadások, kerekasztalbeszélgetések lesznek, és akkor hirdetik ki a centenáriumi mézverseny eredményét. Az emlékfa-ültetés mellett lesznek kulturális programok, folklórdélután, majd utcabál zárja a szombatot. Vasárnap reggel mézesfutást rendeznek a csónakázó tó körül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában