Vélemény

2024.08.29. 07:00

Fazekas Napok 2025 – másik szemszögből

Portré készült lapunkban Albert Attila magyarszombatfai mesterrel. A Fazekas Napok kapcsán beszélgettünk el interjúalanyunkkal, ám a cikknek folytatása lett: íme!

Gombos Kálmán

Ahogy néhány nappal ezelőtti cikkünkben megírtuk, a magyarszombatfai Fazekas Napok – Nemzetközi Fazekas Fesztivál és Vásár idén is rendkívül népszerű volt. Az eredeti cél 2002 óta nem változott máig sem: bemutatni a helyi és környékbeli fazekasok értékes és hagyományőrző tevékenységét, másrészt, hogy a rendezvény felhívja a figyelmet a kis, határmenti településre. Aztán az évek során a Fazekas Napok egy igazi fesztivállá nőtte ki magát, de a szakmaiság mindvégig megmaradt, sőt: az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényévé vált. Az esemény főszervezője, Albert Attila azonban elmondta olvasóinknak, hogy a jövőben változások lesznek.

Fazekas Napok: Zancsics Attila
Fazekas Napok: Zancsics Attila Magyarszombatfa jövendőbeli polgármestere
Fotó: VN / Forrás: VN 

Fazekas Napok és kommunikáció

A cikk megjelenése után megkereste lapunkat Zancsics Attila vállalkozó, aki idén ősztől, október elsejétől a falu új polgármestere lesz. Kérésének megfelelően sikerült egy újabb találkozót fedél alá hoznunk; ismét Magyarszombatfán, az Őrség eme csodálatos szegletében.

Zancsics Attila elmondta: a Fazekas Napok egy önkormányzati rendezvény, 2002 óta. A leköszönő polgármester, Albert Attila megbízatása tehát nem terjed ki a következő rendezvény időpontjára. Emiatt szerinte előzetesen egyeztetnie kellett volna a jövőbeli képviselőtestülettel véleményformálás (és interjúadás) előtt. Ezt a kommunikációs hiányosságot érzi egyébként a legfőbb problémának. Úgy véli, hogy célszerű lett volna a jövőbeni terveket is előbb egyeztetni, megvitatni, megbeszélni.

Rendezvény – szakmai síkon

Mint saját rendezvény, a folytatás nem kétséges, hangsúlyozta. Főleg, hogy egy sikeres, népszerű eseményről beszélünk, ami országos, sőt: nemzetközi szinten is elismert. Ez az elismertség főként a szakmai részen alapul, amit ő sem vitat el. Mint ahogy azt sem, hogy az új testületben nem lesz fazekas, sem pedig olyan, aki az előző rendezések szervezésében részt vett volna. De úgy gondolja, hogy a Fazekas Napok jövője ettől még biztosított, nem érzi veszélyben a rendezvényt, és a szándékuk mindenképpen az, hogy megtartsák, és mindent megtesznek azért, hogy ne sérüljön a szakmaiság sem.

Bizonytalanságok nélkül

Segítséget – akár ötletek, javaslatok, akár gyakorlati formában – szívesen elfogadnak. De ehhez is kommunikáció szükségeltetik, mutatott rá Zancsics Attila. Esetleges változásoktól nem zárkózik el; megvitatni bármit lehet. De az időpont- és helyszín változtatása meglepte, és véleménye szerint ezek (és más, különféle felröppenő hírek), valamint a bizonytalanság nem tesznek jót a Fesztivál jó hírének. A Guiness rekord-kísérlet kapcsán pedig javasolta megemlíteni a MAT Kerámia Kft. és ügyvezetőjük, Apagyi Zsolt fontos szerepét: ő is nagy mértékben hozzájárult az eseményhez.

Még egy hónap

A helyzet– ahogy köztudott – június 9. (vagyis az önkormányzati választások) és október elseje között különleges. Ahol váltás lesz, ott a helyzet: még különlegesebb. Ebben a majdnem négy hónapban még a regnáló testületek vezetik a településeket, hoznak döntéseket. Az új testület tagjai (képviselők, polgármesterek) pedig várnak, türelemmel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában