Összefogás

2024.08.26. 11:30

Tökök a hűvösön - Braunstein Attila köcski gazdánál már most beértek a Halloweenre szánt tökök

Olyan korán beértek a Halloweenre szánt tökök Braunstein Attila köcski gazdálkodónál, hogy kénytelenek voltak már most betakarítani. A termést hűvösön tárolják, hogy elálljon október végéig.

Horváth László

Együtt Braunstein család: Fruzsina és Attila között a gyerekek Karolina és Attila

Minden nap nagy a sürgés forgás a köcski Braunstein Attilákénál. A családnál tavaly jártunk, amikor az apa a hagymaföldről sietett az ajkai kórházba. Mire beért, megszületett a kislánya, és kézbe foghatta Karolinát. Eltelt egy év, de most is ugyanolyan szorgalommal dolgoznak az 51 hektáros családi gazdaságban.

hüvösön
Attila és Karolina már most sokat segít a szülőknek

Tökök a hűvösön

- A gyermekeink Karolina és Attila a maguk módján sokat segítenek – kezdte Braunstein Attila. – Jó kedvvel teszik, ez ad erőt nekünk. Amikor lehet kint vannak velünk a földeken, amikor elfáradnak, hazamennek a hűs házba. Mi felnőttek, amikor valamelyik zöldségnek szezonja van, négy öt napszámossal kint dolgozunk. Korán reggel kezdjük a munkát, a déli nagy melegekben szünetet tartunk, és délután késő estig folytatjuk. Fárasztó, de bírnunk kell, mert nagy a terület, sokféle növénnyel foglalkozunk. Most végeztünk a burgonya betakarításával. Idén furcsa volt az időjárás, a korábbi években ilyenkor szoktuk elkezdeni kiszedi a krumplit…

Braunstein Attila, további érdekességet is említ. Az aszály és a nagy melegek miatt a Halloweenre szánt tököket kénytelenek voltak betakarítani, növény kezdett megégni. A termést most hűvös helyen tárolják, hogy kibírja október végéig. Több száz darabról van szó, a végén biztosan elérik az ötszázat.

A fiatal gazdálkodó ismét felidézte: Fél évtizede szintet léptek, és nagy területen kezdtek el foglalkozni az olyan zöldségekkel, mint a hagyma, a fokhagyma, a borsó, az édesburgonya, burgonya. Az elején mindent saját maguk tapasztalták meg. Az biztos, a palántázásba ismét belefognak, mert hamar elkelt az ötezer darab. 

Ahogy Braunstein Attila fogalmazott: a föld szeretetét ő is ugyanúgy szeretné átadni a gyermekeinek, ahogy azt ő tanulta a szüleitől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában