Zajlik a nyomozás

2024.08.17. 08:56

Így leplezték le a Taylor Swift koncertjén merényletre készülő fiatalt a hatóságok

A hatóságok már 6 nappal a bécsi Taylor Swift-koncert előtt tudtak a merénylőről - írja a Ripost. A 19 éves férfi tagadja a vádakat. Pénteken újabb fiatalt, egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit vettek őrizetbe az osztrák hatóságok.

Vaol.hu

Rendrségi jármű áll a bécsi Ernst Happel-stadion bejáratánál 2024. augusztus 8-án, miután terrorfenyegetés miatt előző este lemondták a három tervezett Taylor Swift-koncertet a rendezvény szervezői.

Fotó: Max Slovencik

Mint arról korábban már írtunk, ügyvédje szerint „csak vagánykodott” a Taylor Swift-koncert elleni tervezett támadás fő gyanúsítottja. A 19 éves férfi azt állítja, hogy nem híve az Iszlám Állam terrorszervezetnek és nem tervezett merényletet az amerikai énekesnő rajongói ellen – erősítette meg Ina-Christin Stiglitz az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva. Az ügyvéd úgy fogalmazott, hogy 19 éves védence nem terrorista, „hanem egy éretlen, tudatlan gyerek”.

A korábban hivatalosan nyilvánosságra hozott információk szerint az észak-macedóniai származású osztrák állampolgár gyanúsított hűséget fogadott az Iszlám Államnak, s július 25-én felmondott munkahelyén azt mondván, hogy még „nagy dolgokra” készül. Őrizetbe vételekor késeket, machetéket és robbanószert találtak nála, és a koncert helyszínéül szolgáló stadionnál akart vérfürdőt rendezni.

A hatóságok időben megállították

Bő két héttel ezelőtt számtalan „Swifty” állt volna énekelve és szurkolva az Ernst Happel Stadionban Taylor Swift fellépésére várva. Egy terrortámadás terve miatt azonban lemondták a koncertet, amelyre sokan oly régóta vártak. A feltételezett elkövetőket a hatóságok még időben megállították - írja a heute. at, szúrta ki a Ripost. Szombati cikkükben úgy folytatják: 

Az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóság (DSN) minapi jelentése betekintést nyújt a nyomozásokba és a támadási tervekbe. A gyanúsított Beran A. megfigyelése már augusztus 2-án kezdődött, hat nappal az első koncertrendezvény előtt.

Magányos farkas elkövetőről kaptak értesítést, aki lőfegyvert próbál szerezni, és ha ez nem sikerül, akkor késes támadást tervez

– áll a jelentésben.

Az osztrákok hatóságoknak egy külföldi titkosszolgálat adta meg Beran A. nevét, telefonszámát, a férfi fotóját, a Telegram- profilját és azt, hogy az érintett a fórumokon Abu Dujanának nevezi magát. 
A titkosszolgálat augusztus 2-án 19 órától kezdte el figyelni Beran A. házát Ternitzben.

Az első este a 19 éves fiatalembert feltételezett bűntársa, Luka K. kereste fel, és egy átalakított autóval „próbautat” tettek, tesztelve a járműbe szerelt kék lámpát és rendőrségi szirénát. Vagyis a lehető legközelebb akartak kerülni a stadionhoz, hogy megvalósítsák tervüket: megölni a lehető legtöbb Taylor Swift-rajongót. 

A további megfigyelések során a fő gyanúsított FFP2-es maszkot és kesztyűt viselve jelent meg a kertben. Gyanús tárgyakat dobott a szerves hulladékgyűjtőbe.
A letartóztatásra augusztus 7-én, kora reggel 7 óra 36 perckor került sor. Biztonsági óvintézkedésként az egész kerület lakóépületeit kiürítették. A razziában 40 rendőr, robbanóanyag-specialista, sőt robotkutyák is részt vettek.
A hűtőszekrényben egy üvegpalackban 45 gramm folyékony robbanóanyagot találtak, amit a hatóságok a kertben azonnal megsemmisítettek. Lefoglaltak egy üveg acetont, kénsavat és egy bontatlan hidrogén-peroxidos palackot.
A DSN szerint a 19 éves fiatalember robbanóanyag-gyártással és fegyvervásárlással nagyszámú ember megölését tervezte - írja a Ripost cikkében.

Egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit is őrizetbe vettek 

Az osztrák hatóságok őrizetbe vettek egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit is Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban a korábbi három őrizetbe vétel után – jelentette be pénteken az osztrák belügyminisztérium.

 

Ő is hűséget esküdött az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek, mint a fő gyanúsított, a 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgár. Az iraki a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt köze közvetlenül – közölte Gerhard Karner belügyminiszter.

Az osztrák rendőrség szerint a 19 éves fő gyanúsított csütörtökön teljes körű beismerő vallomást tett őrizetbe vétele után. Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni.

Mint a nyomozók elmondták, autóval tervezte a lehető legjobban megközelíteni az Ernst Happel stadiont, és saját készítésű folyékon robbanószerrel, valamint a szúró-vágó fegyverekkel támadt volna a stadionon kívül rekedt rajongókra. Becslések szerint esténként 30 ezren kívülről hallgatták volna a koncertet, amelyre alkalmanként 65 ezer jegyet adtak el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában