A Savaria Műszaki Intézetben létre hoztak egy új módszert

2024.08.31. 13:00

Nemzetközi konferencián a szombathelyi professzor

Prof. Dr. Sidor Jurij, az ELTE Informatikai Kar kutatásért és innovációért felelős dékánhelyettese, Franciaországban tartott plenáris előadást a sikeres kutatásairól – tájékoztat a szombathelyigepesz.hu. A rangos nemzetközi konferencián 340 kutató vett részt 33 országból.

Merklin Tímea

Forrás: szombathelyigepesz.hu

Fotó: Aamir QURESHI

Amint a szombathelyigepesz.hu oldalról kiderül Prof. Dr. Sidor Jurij Metzben, Franciaországban tartott plenáris előadást az International Conference On Textures Of Materials rangos nemzetközi konferencián a legutóbbi tudományos fejlesztésekről. Idén huszadik alkalommal került sor az anyagtudományok területén zajló magas presztízsű tudományos eseményre, mely 1969-ben kezdődött. A nemzetközi konferencián 33 ország 340 kutatója vett részt.

nemzetközi konferencián
Prof. Dr. Sidor Jurij Metzben, Franciaországban tartott plenáris előadást az International Conference On Textures Of Materials rangos nemzetközi konferencián a legutóbbi tudományos fejlesztésekről
Forrás:  szombathelyigepesz.hu

Amint az oldalról megtudjuk: a konferencián prezentált eredmények a TKP2021-NVA-29 számú projekt keretében születtek meg. A plenáris előadás összefoglalja a tématerületi kiválósági projekt harmadik pillér tevékenységeit: Biztonság és adatvédelem az anyagtechnológiai, ipar 4.0 és energetikai területeken.

A nemzetközi konferencián bemutatta az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetben fejlesztett új módszert

A kutatás újdonsága az, hogy az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetben létre hoztak egy új módszert, amely által effektív módon vizsgálható az anyagokban lévő belső hibák és szubstruktúrák fejlődése. A tudományos eredményeket a professzor együtt fejlesztette a két doktorandusz hallgatójával, Purnima Chakravartival és Bátorfi János Györggyel. A kapott eredményekből megszületett egy hatékony numerikus modell, amely által elemezhetők az anyagok keményedési és felépülési jelenségei a gyártási folyamat során  - írja a szombathelyigepesz.hu. Hozzátéve, hogy a plenáris előadáson kívül, Prof. Dr. Sidor Jurij, „Textura és anizotrópia” szekció elnökeként és poszterek bírálójaként is támogatta a konferenciát.

Érdeklődésünkre Jurij Sidor elmondta: 2008-ban kapcsolódott a nemzetközi konferencia-sorozathoz, sok helyre eljutott által: Amerikában, Induiában, Németországban is tartott hasonló keretek között előadást, illetve a Covid alatt, mikor Japánból szervezték, online módon.

- Idén Franciaországban már senior oktatóként vettem részt a nemzetközi konferencián, ahol már csoportvezetők voltak a külföldi - köztük ausztrál, francia, német, norvég, holland, belga, amerikai, indiai, szlovák - kollégák, akiket több mint húsz éve ismerek kinti egyetemekről; jó volt velük újra találkozni - nyilatkozta lapunknak a Szombathelyen élő professzor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában