Túra

2024.08.24. 15:30

A fejünk fölött szólalt meg a harang – Ilyen a kilátás a szombathelyi Székesegyház tornyából - fotók

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A karneváli forgatagtól félreeső helyen, a Szombathelyi Székesegyház előtt kezdtük a szombat reggelt. A karnevál idején – a vasárnap kivételével – félóránként vezetett látogatás indul a Székesegyház tornyaiba. (Az utolsó 18 órakor kezdődik.) A résztvevők a csigalépcsőkön 50 méter magasra sétálnak, 386 lépcsőfokot kell leküzdeniük fel- és lefelé, közben rengeteg érdekes információ birtokába jutnak az épületről, átalakításairól, Savariáról. Baranyai Martin, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont gyűjteményvezetője kalauzolt.

Szombathelyi Székesegyház
A Szombathelyi Székesegyház tornyaiban jártunk
Forrás: Cseh Gábor

A székesegyház két tornya közül a déliben indultunk. A padláson átmentünk az északi toronyba – ott lakik a Szűz Mária nagyharang. Az első megálló, az óraszerkezet után feljebb kanyarodtunk a második szintig, ahol Szombathelynek egykori váráról hallottunk. Az újabb megállónál felülről néztük az egyházmegye központi intézményrendszere és a város épületeinek tetőzetét. Időztünk a Székesegyház padlásán – két torony között –, majd tablókon néztük meg a templom változásait: a bombázás előtti és utáni verziót. Így értünk fel az ünnepi alkalmakkor megszólaló nagyharangig, és volt részünk pazar kilátásban. Lefelé a Székesegyház modern szerkezetű nagyorgonáját láthattuk, történetét hallhattuk. 

Ma óránkénti vezetéssel megtekinthetők a Püspöki Palota első emeleti barokk termei is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában