Szendi Péter fotóriporter kollégánk képi költészete

2024.08.16. 17:39

Természetfotózás a villámok világából, Ikervár környékéről

A fotózás gyönyörű mesterség, de nem csak azokat a fantasztikus pillanatokat jelenti, amiket végeredményként látunk a képeken. A természetfotózás különösképpen függ a körülményektől, sok a fény, de sok az árnyék is.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A természetfotózás állhatatosságot, kitartást követel, jó értelemben vett számítást, szemfülességet, éber kivárást és a röppenő szépség elcsípését. Olyan ez, mint a szalonka-vadászat: alkaron támasztott fegyverrel állni az alkonyatban, hirtelen ráemelni a csövet a rebbenő madárra, és célzás nélkül, zsigerből eltalálni. Szendi Péter fotós kollégánk ilyen vadász a természetfotózás területén: feltérképezi a lehetőségeket, beleáll, meglesi a történéseket – mert ez nem az események világa, hanem mind azé, ami egyszer csak váratlanul megtörténik -, aztán meglövi, elkapja, és már az övé, vagyis dehogy – már a miénk is, ahogy nekünk adja a villámok világából ezt a képgalériát. 

természetfotózás
József Attila idevágó sorait citáljuk: „Ördög röhög és Isten sír belőle,/Pap és csibész a villámok szeretője" 
Fotó: Szendi Péter

A természetfotózás képi költészet

A villámok a természetfotózásban azt képviselik, amit a költészetbe becsapódó isteni szikrák, jól érzékelhető a párhuzam, ha a fotókhoz József Attila idevágó sorait citáljuk. Nézzük csak ezt az erős költői képet: „Ördög röhög és Isten sír belőle,/Pap és csibész a villámok szeretője.” 

A természetfotózás képi költészet. Másképpen szólva sokat tanulhatunk a villámokról egy fotóstól és egy költőtől is. Szendi Péter nyitott, magasba mélyülő egeit látva ugyancsak József Attila verbális erejét érdemes idéznünk: „… fergetegben hegyormokon állva/Villámszivét az éjszakába vágja.//S mig ember, barom, fa szelíddé retten, Boldogan sír a megtárult egekben.”

Íme, a természetfotózás egy műremeke. Szendi Péter nyitott, magasba mélyülő égboltját látva ugyancsak József Attila verbális erejét érdemes idéznünk: „… fergetegben hegyormokon állva/Villámszivét az éjszakába vágja..."
Fotó: Szendi Péter

Szendi Péter kollégán az augusztusi csillaghullásról is készített fotógalériát, ahol megmutatta szépérzékét és szakmai tudását.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában