Árak

2024.08.30. 17:30

Túl olcsó a tojás a Termelők Szövetsége szerint, szeptembertől emelést sürgetnek

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. Körbekérdeztük a vasi termelőknél, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Csabai Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Az elmúlt időszakban tapasztalt tojásár-csökkenés veszélybe sodorhatja a tojástermelők fenntarthatóságát – figyelmeztetett a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. A szövetség szerint, bár a tojás ára jelentősen csökkent, a termelési költségek továbbra is magasak maradnak, ezért ősszel áremelésekre lehet szükség. Mint írják, a tojástermelők számára az őszi időszak különösen kritikus, mivel ilyenkor kell megvásárolniuk a takarmányt, amelynek ára a szélsőséges időjárás miatt emelkedhet.

A Szombathelyi Vásárcsarnokban is nagy a tojáskínálat
A Szombathelyi Vásárcsarnokban is nagy a tojáskínálat 
Fotó: © Cseh Gábor

A vasi termelők nem emelnek a tojás árán

Bár a kormány nemrégiben eltörölte azokat a rendeleteket, amelyek korlátozták a kínálatot és az árképzést, a fogyasztói tojásárak mégsem nőttek. Ez azt jelenti, hogy a termelők továbbra is csökkenő bevételekkel néznek szembe, miközben a kereskedők haszna változatlan marad.

A szövetség szerint a hazai tojásipar stabilitását az szolgálná leginkább, ha a termelők és a kereskedők hosszú távú megállapodásokat kötnének. Az ilyen megállapodások segítenék az árak stabilitását, ami biztosítaná a termelők számára a fenntartható működést, és megóvná a hazai tojástermelést a szélsőséges ár-ingadozásoktól.

A KSH adatai szerint az utóbbi két és fél évben valóban nagy ingadozásnak lehettünk szemtanúi: 10 darab tojás fogyasztói átlagára 2022 januárjában még csak 498 forint volt, novemberben viszont már 984 forint, azaz majdnem a duplája. 2023-ban elkezdett enyhülni ez a tendencia, januárban 904 forintra, novemberben már 753 forintra csökkent a fogyasztói átlagár. Idén januártól valóban folyamatosan csökkent az átlagár egészen júniusig – ekkor 697 forintot kértek el 10 darab tojásért átlagosan – viszont ezután a hónap után az ár elindult felfelé, júliusban 727 forintot mutat a KSH statisztikája.

A Szombathelyi Vásárcsarnokban vasi termelőknél érdeklődtünk, ők hogyan látják, szükség van-e emelésre és terveznek-e szeptembertől emelni. 

Gergácz Péter közel 30 éve árul tojást - képünkön a Szombathelyi Vásárcsarnokban
Gergácz Péter közel 30 éve árul tojást - képünkön a Szombathelyi Vásárcsarnokban
Fotó: © Cseh Gábor

Gergácz Péter közel 30 éve van a szakmában, jelenleg is kétezer tyúkot tart. A kis méretű tojást ötvenért adja, a közepest kilencven, az L-es méretűt száz forintért. 

Ő is úgy látja, hogy még más termékekért ötszörös árat is elkérnek, a tojás nem olyan mértékben drágult, mint más élelmiszerek. 

- Gondoljunk csak bele, egy gombóc fagyiért mennyit fizettünk tíz éve és mennyit fizetünk most. A tojás korántsem drágult ilyen nagy mértékben – fogalmaz Gergácz Péter.

 Ennek ellenére sem tervez emelni, mert tapasztalata szerint így is kevésbé vásárolnak az emberek. Mint elmondta, régen előfordult, hogy nem volt elég az a mennyiség amivel kiment a piacra, akkora volt a kereslet, de körülbelül két éve ez teljesen megváltozott és már az a jellemző, hogy rajtamarad az áru és nagyon nehezen tudja eladni a tojásokat, ezért nem látja értelmét az emelésnek. Ugyanakkor a takarmány ára is folyamatosan nő, de inkább kevesebb hasznot tesz zsebre, minthogy egyáltalán ne tudja eladni a termékét.

A kis méretűt ötvenért adja, a közepest kilencven, az L-es méretűt száz forintért. 

Az ötven forintos jércetojásért tülekednek a vásárlók, a nagyobb és egyben drágább darabokat már alig tudja eladni. Úgy tapasztalja, nincs pénze az embereknek, mindenkinek az olcsóbb alternatív kell. – Aki eddig harmincat vett, már csak tízet vesz – fogalmaz.

Aztán vásárló érkezik hozzá, máris készségesen hozzá siet és kért tojásokat a tartóba pakolja, egyiket a másik után. Mi pedig nem is zavarjuk tovább inkább körbenézünk a Szombathelyi Vásárcsarnok különleges reggeli forgatagában.

Szintén tojást árul Kissné Cecília is Vasváron, aki osztja Péter álláspontját: ő sem tervez emelni, azt tapasztalja, már a mostani ár is súrolja a lélektani határt az embereknél. Nála a legkisebb tojás hatvan forintba, a közepes nyolcvanba, az L-es méret pedig 110 forintba kerül és mint mondta, ez egy jó darabig így is fog maradni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában