Összefoglaló

2024.08.20. 20:00

Ünnep és elismerések Vasban - Így telt augusztus 20-a vármegyénkben - fotók

Esztergályos Jenő Vas vármegye új díszpolgára. A vármegyei közgyűlés díját Celldömölkön adták át. Államalapító Szent István királyunk történelmi tetteire, intelmeire vármegyeszerte emlékeztek.

Vaol.hu

Államalapító Szent István királyunk történelmi tetteire, intelmeire vármegyeszerte emlékeztek.

Fotó: Benkő Sándor

– Az ünnep alkalmat nyújt arra, hogy elismerjék az ember mindennapi munkáját, s emlékezzünk államalapító Szent István királyra – mondta köszöntőbeszédében Fehér László, Celldömölk polgármestere a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében tartott tegnapi ünnepségen. István király Imre hercegnek írt intelmeiből emelt ki néhányat Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében. Szólt arról még, ha a magyar államférfi mintáját keressük, Szent Istvánban mindenképpen megtaláljuk.

 Majthényi László elnök, Fehér László és Sipos Tibor, a vármegyei közgyűlés tagjai ott adták át Esztergályos Jenőnek a Vas Vármegye Díszpolgára díjat. Virággal köszöntötték feleségét is, Esztergályosné Földesi Katalint, hiszen minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Esztergályos Jenő köszönetet mondott az elismerésért, s hangsúlyozta az Apáczai Kiadóval elért eredményeiket, amelyek Celldömölk hírét öregbítették az évtizedek alatt.

 Felsőcsatáron dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. – Ezen a napon a múltra emlékezünk, és a jövőbe is tekintünk, hiszen a gyerekzsivaj is jelzi: van jövőnk – emelte ki, majd hozzátette, Szent István a jobb kezével óriási dolgokat tett, de közben a bal kezét mindig a kardján tartotta, ami azt üzeni, a háborús időkben nem szabad megfeledkezni a haza védelméről. Bóka Balázs plébános megáldotta az újkenyeret, majd elültették a születés fáját.

 Bükön már hagyomány, hogy augusztus 20-án ünnepi testületi ülést tartanak a képviselők a városházán. Dóró Jennifer, Pethő Áron, valamint Gerlecz Gábor néptáncműsort adott elő, Galambos Ferencé pedig szavalt. Az ülés szónoka dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke volt. Idén az ipartestület javaslatára a Bük Városáért kitüntető oklevelet Németh Sándor (Dazsa) kapta, amelyet dr. Németh Sándor polgármester adott át. 

 

– Térben és időben is elkülönülten, mégis az egy közös célért dolgozó emberek munkája nyeri el értelmét a kenyérben. Az új kenyér megosztásával városunk, magyar nemzetünk és államunk szintjén ünnepelhetünk, sőt ünnepünkbe bevonhatjuk a Kárpát-medencét, Európát és a többi keresztény kultúrájú nemzetet is. Gyönyörű alkalom ez, a szent és a profán, a lelki és a testi, az ünnepi és a hétköznapi életünk találkozásának egyesítő pillanata – fogalmazott a nemzeti ünnepen Básthy Béla polgármester Kőszeg történelmi főterén. 

Csepregen új helyszínen, a Malomkertben tartották meg az ünnepséget. Horváth Zoltán polgármester megköszönte a Csepregi Kovászolók egész éves munkáját, mellyel egy ősi tudást és a város jó hírét egyaránt gondozza. Augusztus 20-a alkalmából négyen részesültek rangos díjban. Csepreg Város Szolgálatáért díjat (oktatási tagozat) kapott a 96 éves dr. Zátonyi Sándor matematika–fizika tanár, tankönyvíró. Az ifjúsági nevelő munkásságáért polgármesteri elismerést vett át Kovács Balázs, az önkéntes tűzoltó-egyesület vezetője. Ugyancsak polgármesteri díjat kapott Tóth Rebeka, aki sokat tett azért, hogy létrejöhessen Csepreg és a horvátországi Pakrác között a testvérvárosi megállapodás. Josip Fa (Fa József) részére a Csepreg Város Szolgálatáért díjat a polgármester szeptemberben személyesen adja át Pakrácban. 

Őriszentpéteren pedig Szijártó László, a Vas Vármegyei Közgyűlés tagja volt a rendezvény szónoka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában