Elektromos autók

1 órája

Autótöltők - Dinamikusan fejlődik a töltőhálózat Vas vármegyében

Néhány évvel ezelőtt az elektromos autózás még csak egy kis kör számára volt realitás Magyarországon, de az utóbbi években ez sokat változott nagyban köszönhetően a töltőhálózat bővülésének. Autótöltők már minden városban vannak.

Horváth Balázs

300kW-os autótöltők Szombathelyen

Fotó: Horváth Balázs

Régebben sokan kizárólag az alapján választottak elektromos autót, hogy mekkora távot tud megtenni egy töltéssel, de ez manapság változóban van, fontosabb, hogy milyen gyorsan lehet feltölteni az akkut, hiszen autótöltők már szinte minden utcasarkon vannak. Már nem csak azok vehetnek elektromos autót, akik otthon töltik a járművet, hanem a nagyobb távok megtétele - hatótávon kívül - is egyszerűvé vált. Vas vármegyében gyakorlatilag minden városban található autótöltő, sok helyen pedig gyors-, és ultragyors töltők is, ahol percek alatt lehet tölteni a megfelelő járműveket. Szombathelyen például a több tucatnyi 22kW-os AC töltő mellett több 50kW-os DC, azaz egyenáramú gyorstöltő is van, de találunk 100-150kW-os töltőket is, nem beszélve arról a két 300kW-os készülékről, amiket hamarosan át fognak adni a városban. Egy 300kW-os DC töltővel, ha azt az autó is bírja, akár 3 perc alatt lehet 100km-re elegendő energiát az autó akkumulátorába tölteni.

Autótöltők Szombathelyen
Fotó: Horváth Balázs

Az autók töltőelektornikája gyakorlatilag mindent elintéz helyettünk, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy odaálljunk a töltőoszlop elé a járművel, csatlakoztassuk a töltőfejet, és a megfelelő kártyával vagy applikációval elindítsuk a töltési folyamatot. Az egész nem bonyolultabb, mint egy benzines autóval tankolni.

A töltőállomások helye applikációban látható, sok autó viszont már a jármű saját navigációjában tudja mutatni a töltőpontok helyét, sőt, még azt is láthatjuk, hogy az adott töltő szabad-e. Az applikációkban azt is láthatjuk, hogy mennyibe fog kerülni a töltésünk az adott helyen illetve mennyi idő alatt tölt majd fel a gépjármű.

Autótöltők Szombathelyen, elektromos autók
300kW-os autótöltők Szombathelyen
Fotó: Horváth Balázs

Autótöltők: AC? DC? Tegyük rendbe!

Ha valaki viszont szeretne magának a töltésnek kicsit jobban a működésére rálátni, azoknak szól a következő rész.

Töltésnél több tényezőt is figyelembe kell venni, az AC - azaz váltóáramú töltés -, néhány kivételtől eltekintve a legtöbb autónál maximum 11-22kW-tal lehetséges, ezeket a töltőket hívjuk lassú töltőnek, a telepítésük egyszerű és olcsó, ezért nagyon sok található belőlük. DC - azaz egyenáramú - töltésnél ez a teljesítménylimit sokkal magasabb, itt olyan is előfordulhat, hogy az autó nem is képes olyan teljesítményre, mint amit a töltőoszlop le tudna adni. Például egy 300kW-os oszlopnál csak 65kW-tal, vagy még lassabban tud tölteni egy gépjármű.

Fontos még azt is tudni, hogy általában minél jobban fel van töltve az autó akkumulátora, annál lassabban fog tölteni. Egy 20%-ról 80%-ra töltés adott esetben annyi ideig is tarthat, mint 80%-ról 100%-ra tölteni.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában