NASA

2024.09.04. 12:48

Furcsa zajokat hallanak az űrállomáson rekedt űrhajósok - videóval

A NASA űrhajósa, Butch Wilmore furcsa zajokat hallott abból a meghibásodott Boeing űrkapszulából, amely miatt a Nemzetközi Űrállomáson rekedt kollégájával, Sunita Williams-szel.

Horváth Balázs

Forrás: Pexels

A két űrhajós júniusban indult egyhetes küldetésre a Boeing Starliner űrkapszulával, de technikai problémák miatt nem tudtak visszatérni és legalább nyolc hónapig a Nemzetközi Űrállomáson kell maradniuk. Wilmore felvette a kapcsolatot a Johnson Űrközponttal és lejátszotta nekik a furcsa zajt, ami a NASA szakemberei szerint egy pulzáló hangra hasonlít, és további vizsgálatokat igényel, mivel egyelőre fogalmuk sincs, hogy honnan jöhet.

A Boeing Starliner űrkapszula, amivel a két űrhajós az űrállomásra érkezett, több technikai hibával küzdött, beleértve az öt hibás hajtóművet és a héliumszivárgást is. A két űrhajós a hibák miatt csak februárban térhet vissza a Földre a Boeing kapszulája helyett a konkurens SpaceX cég Crew Dragon űrhajójával. A Boeing Starliner önállóan tér majd vissza a Földre, de a NASA szerint túl kockázatos lenne az űrhajósokat ezzel az űrkapszulával hazahozni.

A Boeing-re rájár a rúd, az amúgy is megtépázott hírnevének nem tett jót az újabb technikai hiba, ami miatt az űrhajósok hónapokra az űrállomáson ragadtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában