Miből lesz a cserebogár?

2024.09.08. 07:00

PICnik - Több százan vettek részt a koraszülöttek találkozóján

Futnak, játszanak, mosolyognak és nagyon szeretnek - éppen olyanok, mint bármelyik kisgyermek, a születésük pillanata azonban nagyon máshogy alakult. Régi hagyomány már, hogy egy évben egyszer találkoznak a koraszülöttek és családjaik Vas vármegyében. Így volt ez szombaton is.

Cseh-Egyed Bernadett

Az idén is Gyöngyösfaluba, a Holdfényligetbe szervezte találkozóját a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány és a Szombathelyi Perinatális Intenzív Centrum. - Itt találtuk meg azt a kötetlen, természetközeli helyszínt, amely a kisgyermekes családoknak optimális. Itt van terünk, helyünk a közös játékra, az állatsimogatásra, és idén a futballpályán fából épített logikai és ügyességi játékok is várják a kicsiket – mondja Szita Szilvia, aki saját tapasztalatból tudja, mit jelent hónapokat a koraszülött osztályon, illetve az anyaszálláson tölteni. A mai napig jól emlékszik rá, mekkora erőt merítenek egymásból az édesanyák. A szülő- és sorstársakkal, illetve az osztály dolgozóival való találkozás reményében született meg a PICnik ötlete, amely évről évre több száz érdeklődőt vonz. A korábbi évekhez hasonlóan itt volt a ligetben dr. Grasselly Magdolna, az alapítvány kuratóriumi elnöke, neonatológus, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Perinatális Intenzív Centrumának profilvezető főorvosa.  

PICnik a Holdfényligetben
PICnik a Holdfényligetben
Fotó: © Cseh Gábor

Több mint egy PICnik 

 

A szervezet rendszeresen anyagilag is támogatja a kórházat a koraszülöttek ellátásában. Ezúttal egy olyan speciális, nagyértékű eszközt szeretnének átadni, amellyel az agyvérzés tüneteit mutató babákat mesterséges kómában lehet tartani, ezzel csökkentve az agyvérzés okozta károkat. A Markusovszky kórháznak egyelőre nincs ilyen gépe, az érintett babákat Budapestre szállítják.  

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában