Díszbe öltözve várta a felszentelést

2 órája

Dr. Székely János megyés püspök áldotta meg a Szent Lénárd apát-templomot - fotók

A krónikák szerint a Sorkifalud-szentléránti római katolikus templom (Szent Lénárd apát-templom) a 13. században épült, és a 18. században – 1777 és 1782 között – építették át a mai formájára, barokk stílusban. 1850-ben leégett, utána a szombathelyi Brenner-család tervei szerint építették újjá. Szombaton a teljes megújulás után, díszbe öltözve várta a felszentelést.

Tóth Katalin

Az ünnepi szentmise előtt Szűcs Tamás, az egyházközség világi vezetője beszélt a helyreállítási munkákról, ami érintette a padlózatot, a fűtést. Korszerű hangosítást is kapott a templom. A szigetelés után a templom körüli vízelvezetés követte, majd a belső munkák: egyebek mellett a villanyvezeték cseréje, világítás modernizálása. Az elkészült templomot a megyés püspök áldotta meg, majd az egybegyűltek P. Gaál Jenő verbita atya emlékművénél helyeztek el koszorút. 

© Cseh Gábor
Dr. Székely János megyés püspök áldotta meg a templomot
Fotó: © Cseh Gábor

A templomszentelést és Sorkifalud napját összekötötték – délután a kultúrházban folytatódik a program. Idén 85 éve, hogy 1939-ben Dömötöri, Szentléránt, Sorkikisfalud és Taródháza egyesítésével létrejött Sorkifalud. Ennek alkalmából a helyiek felidézik történelmüket, bemutatják helyi értékeiket, melyben segítségükre lesz az énekkar, a színjátszókör, az önkéntes tűzoltóság, a sportkör, valamint helyi zene- és táncművészek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában