Ki fizeti ki?

3 órája

Törmelékkupacok az SZKKA-nak felajánlott telken: gesztus vagy takarításrendelés?

A botrányos városi telekfelajánlás miatt az SZKKA vezetése múlt héten tiltakozásának adott hangot. Mint arról korábban írtunk, illegálisan lerakott törmelékkupacokkal, betontömbökkel szennyezett területet ajánlott fel a szombathelyi önkormányzat az SZKKA-nak az utánpótláskorú gyerekeknek tervezett kézilabdacsarnok beruházásához. Hétfőn a Szova válaszolt kérdéseinkre.

Tömböly Ágnes

Fotó: VN/Olvasó

A botrányos telekfelajánlás miatt felháborodásának adott hangot múlt héten az SZKKA vezetése: "Illegális hulladékkal és építési törmelékkel felhalmozott telekre építsünk csarnokot a gyerekeknek?" - írta csütörtöki közleményében Pődör Zoltán ügyvezető elnök, Horváth Zsolt, a szülői munkaközösség vezetője és Szabó Zoltán, a szurkolók vezetője. A Szova NZrt. tulajdonában lévő ingatlanról megdöbbentő fotókat kaptunk egy olvasótól: azon betontömbtől elkezdve mohával benőtt tégaladarabokon, törmelékkupacokon át sokféle illegálisan lerakott hulladék látható. 

törmelékkupacok
A városi területen illegálisan lerakott törmelékkupacok eltávolítását az SZKKA-tól várják....  
Fotó: VN/Olvasó

A telken akár veszélyes hulladék is lehet és felelősségteljesen nem tudunk olyan területre csarnokot építeni, amely a jövőben veszélyeztetné a gyerekek egészségét

- írták, s Nemény András polgármestertől egyebek között azt kérdezték: tudott-e arról, hogy a területen illegális hulladék és építési törmelék található. A kérdéseket elküldtük a városvezetőnek, emellett Kovács Elődnek, a polgármester kabinetfőnökének is, mint a Szova NZrt. korábbi vezérigazgatójának. 

Úgy tűnik, kényes témába nyúlt az SZKKA vezetése, hiszen városvezetői válasz helyett péntek délután Kéner Balázs, a városháza kommunikációs vezetője küldte a szombathelyi önkormányzat közleményét

Lieb Roland Ferenc okleveles építész tervező 2024. január 29-én keltezett dokumentációjára hivatkozva közölték:

Az építési hely jelenleg egy befásult terület a növényzet alatt nagyjából 10 éve odahordott építési törmelék kupacok rejtőznek, ezért a felmérése, és a talajmechanikai fúrás készítése nagyjából lehetetlen.

Miért nem viteti el a törmelékkupacokat a Szova? 

törmelékkupacok
Betontömbök, tégladarabok és más, illegálisan lerakott, törmelékkupacok az SZKKA-nak felajánlott városi területen 
Fotó: VN/Olvasó

Megkérdeztük a Szova NZrt. jelenlegi vezérigazgatóját, mi akadálya van annak, hogy rendezetten adják át az SZKKA-nak a telket. Kovács Cecília hétfőn válaszában emlékeztetett, 2022 január végén a szombathelyi közgyűlés kinyilvánította, hogy ingyenesen ingatlant szándékozik nyújtani a kézilabda utánpótlás számára edzőcsarnok építése céljából (7/2022. (I.27.) kgy. sz. határozat). 

Mi tesszük hozzá, a fenti javaslatot Czeglédy Csaba fogalmazta meg, aki a baloldali összefogás országgyűlésiképviselő-jelöltje volt 2022 tavaszán.  

E szándékot 2023 márciusában erősítette meg a közgyűlés, s a Szova NZrt. tulajdonában lévő 0172/6. hrsz-ú ingatlan vonatkozásában nevesítette a felajánlott területet. 

Ezzel cégünk jelentős összegű támogatást nyújt a Kézilabda Akadémia részére. A határozat rendelkezik arról is, hogy az Akadémia a sportcsarnokot saját költségére és kockázatára megterveztesse. Tudomásunk szerint szerepel is a tervezői anyagban, hogy az építési hely egy befásult terület, és a növényzet alatt építési törmelék található. A SZOVA soha nem vállalt kötelezettséget a terület rendezésére, és erre plusz forrást nem tud biztosítani annak érdekében, hogy az Akadémiát anyagilag ezen felül még a továbbiakban is támogassa

- írta a cég vezérigazgatója. 

Nagylelkű felajánlás vagy "takarításrendelés"? 

Információink szerint a Szova-területről az illegális építési és más hulladék elszállíttatása akár több tízmillió forintba is kerülhet. Nem mindegy, hogy annak költségeit az önkormányzatnak, vagy a terület tulajdonosaként a Szovának, vagy a csarnokot álmodó SZKKA családi közösségének kell kifizetnie.  

Ráadásul az SZKKA-kérdésére továbbra sem érkezett válasz: Nemény András polgármester tudott-e arról, hogy a terület illegális hulladékkal szennyezett, amikor annak felajánlásáról döntöttek. A Szova NZrt. vezérigazgatóját kérdeztük arról is, miért most került mindez a nyilvánosság elé, mire úgy válaszolt: "Az ügyvezető igazgató úr (ahogy a fenti válaszomból is kiderül) nyilvánvalóan tudomással bírt a terület adottságairól. Azt, hogy a közvéleményt Ő erről miért csak most tájékoztatta, Őtőle kell megkérdezni".

Újabb kérdést küldtünk így a városházára: miért nem került a 2023. évi közgyűlési döntés előterjesztésébe be az a fontos információ, hogy a terület - amit az SZKKA-nak felajánlanak - illegálisan lerakott, építési törmelékkel és más hulladékkal nagy mértékben szennyezett?!  

Mint ismert a polgármester kabinetfőnökét, mint a Szova NZrt. egykori vezérigazgatóját is kérdeztük már az ügyben, ám kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt. 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában