Tárlat

2 órája

Géppisztolyok, gimnasztyorka és harckocsizó egyenruha: az ’56-os forradalom emléktárgyaiból nyílik kiállítás az arborétumban

Szombathelyen a Kámoni Arborétumban található Magyarország első ’56-os emlékhelye. Szerdán az ’56-os forradalom emléktárgyaiból nyílik kiállítás a SOE ERTI Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában.

Tóth Katalin

A hatástalanított fegyverektől – maroklőfegyverek, géppisztolyok – kezdve a lőszereken, tártáskákon és sisakokon át az egyenruhákig Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyei gyűjtők '56-os forradalomhoz kapcsolódó emléktárgyai adják a tárlók anyagát, melyekbe hétfőn betekinthettünk. 

'56-os forradalom emléktárgyai
Az '56-os forradalom emléktárgyai: Németh Gábor, a Kámoni Arborétum igazgatója  az egyik fegyverrel
Fotó: Szendi Péter

A '56-os forradalom közvetlen előzményeinek leírása és fotó-összeállítás hangolnak a tárgyakkal való ismerkedésre. 

A vitrinekben a korhoz köthető a nemzeti színű karszalag, cigarettatárca, korabeli kiadványok, tiszti bőrkesztyű, gimnasztyorka, tiszti váll-lapok, tölténytáska, határvadász jelvény, gyalogsági ásó és sebkötöző csomag is helyet kapott. És van Bocskai-sapka átalakított sapkarózsával és Molotov-koktél alapanyag. A forradalom idejéből származó harctéri relikviákat, a katonai ládát és a gyalogság elleni aknát magyar fejlesztésű Kucher-géppuska követi, és láthatjuk mások mellett egy harckocsizó teljes egyenruháját is harckocsitalppal megtoldva. Fegyverek leírásai, technikai adatok színesítik a tárlatot, amely október 23-án 14 órakor nyílik meg a közönség számára. A megemlékezésen Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatója mond ünnepi beszédet. 

Szombathelyen a Kámoni Arborétumban található Magyarország első ’56-os emlékhelye, melyet 1957 tavaszán állítottak titokban. Bánó István, a Szombathelyi Erdőgondnokság vezetője az arborétum sarkában ültetett malonyai oszlopos tujacsemetéket. A facsoport elrendezése az október 23. dátumra utalt. Ehhez is kapcsolódik a mostani gyűjtemény, melynek bővítését tervezik a jövőben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában