Erdélyi művész alkotott Kámonban

3 órája

Dr. Saághy István szobrát az a kéz faragta, mint anno Bánó Istvánét

Hat napon keresztül faragta a Kámoni Arborétum alapítója, a nemzetközi hírű dendrológus, Dr. Saághy István szobrát az erdélyi Hamar Sándor. Így Dr. Saághy István szobra néhány hét múlva végső helyére kerülhet a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában: novemberben mutatják meg a nagyközönségnek.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

Ezer kilométernyi távolságból, „becsületes magyar nevén” a Háromszék vármegyei Kézdivásárhelyről szeptember 22-én, vasárnap érkezett, másnap kezdte a munkát és szombaton fejezte be Hamar Sándor, aki annak idején, 2011-ben a Bánó István erdészmérnöknek, a Kámoni Arborétum megmentőjének emléket álló szobrot is készítette. Az arborétum felújításakor kivágtak egy lábon száradt tölgyfát, abból két rönköt félreraktak: az egyikből készült a Bánó-szobor, a másikat Dr. Saághy István szobrának szánták.

Dr. Saághy István
Dr. Saághy István szobrát faragja Hamar Sándor
Fotó: © Cseh Gábor

 A megmaradt rönk helyett – mivel 13 év eltelt – újra volt szükség, amelyet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. bocsátott az arborétum rendelkezésére. A rönk felállításában és a munka előkészítésében is a fafaragó segítségére voltak a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet Kámoni Arborétum munkatársai. Mint megtudtuk, kinyomtatott képeket és fotóanimálással készült segédanyagot is küldtek Hamar Sándornak dr. Saághy Istvánról. 

A fák tudós mestere, Dr. Saághy István díszmagyarban, okuláréval

A fák tudós mesterét jellemzően szemüvegben ábrázolják – az alkotáson most okuláré nélkül szerepel, az később kerül rá, másik anyagból, derült ki. A szobron díszmagyart visel majd Saághy István – ottjártunkkor, pénteken ez még nem látszott. 

A gépi előkészítés után hétfőn fedett helyen, a szabadban állt neki a munkának Hamar Sándor, aki gyermekkorától dolgozik fával: székelykapuk, kopjafák, fajátékok, bútorok őrzik a keze nyomát odahaza Erdélyben és itt az anyaországban. Fafaragókészletén, vésőin kívül láncfűrésszel, marótárcsával, csiszolókorongokkal is dolgozott – utóbbiak gyorsították a munkát. A kemény tölgyről úgy nyilatkozott, az az egyik legkiválóbb, időtálló alapanyag. Jóleső érzéssel töltötte el, hogy ismét őt kérték fel és alaposan felkészült, mondta az alkotó, egyúttal megköszönte az arborétum munkatársainak a segítséget. 

A nagy méretű szobor a faápolás után cseresznye lazúrt kap még, és a Művészet és Természet című nemzetközi képzőművészeti biennálé zárórendezvényén, november 9-én leplezik le. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában